09.06.2025 - skrevet av: Kyrre Dahl - Mer: i TYSKLAND
Meiningen er en liten by som ligger langt inne i skogen i Thüringen i det som en gang var Øst-Tyskland. Dette er en herlig blanding av en by som har mye å by på og som ikke er nedrent av turister.
Georgstrasse med Stadtkirche
Den største attraksjonen i Meiningen er slottet, som kalles Elisabethenburg og var et residensslott for hertuger. Det er bygget i barokk-stil og i tårnrommet finner man det som beskrives som Europas peneste Barokk-cafè. Jeg har allerede skrevet om det i dette innlegget: Europas flotteste barokk-cafe . Deler av slottet er museum, men bygningen er også byarkiv, delstatsarkiv og innehar byens representasjonslokaler.
Anton-Uhlrich-strasse
Men, også resten av småbyen er verdt å nevnes. I sentrum finner man både gamle flotte bygninger og store parkanlegg. Wikipedia peker på de mange klassisistike bygningene og kan fortelle at "Den historiske gamlebyen er omsluttet av middelalderlige vollgraver." Det lover godt og etter mitt andre besøk i Meiningen vil jeg si det er en god beskrivelse. Byen ligger omtrent midtveis mellom Erfurt og Würzburg, ikke langt fra grensen mellom Bayern og Thüringen. Det er heller ikke langt til delstaten Hessen.
Marktplatz
Meiningen har rundt 25 000 innbyggere så den er stor nok til å ha det meste av infrastrukter når det gjelder butikker, spisesteder og overnatting. Men, siden det ikke er en hotspot for turister er overnatting i stor grad i form av små og trivelige pensjonater og hoteller. Jeg bodde over et pizzeria et kvartal fra torget og betalte 50 euro pr. natt, på en hverdag i mai. Det er ganske livlig i byen på dagtid, men på nattestid var det svært stille og rolig der jeg bodde.
Englischer Garten
Dette har vært en viktig by i mange hundre år og til og med i en kort periode delstatshovedstad i Saxe-Meiningen. Etter andre verdenskrig var byen nær grensen mellom Øst og Vest-Tyskland og falt dermed litt i glemmeboken. Men, etter murens fall så har byen blomstret, i motsetning til mange andre småbyer i det gamle Øst. Det betyr at det historiske bygninger er pusset opp og parkene er godt vedlikeholdt. Tar man en spasertur rundt i byen vil man se mange gamle bygninger i forskjellig arkitektonisk stil.
Englischer Garten
Byens midtpunkt er selvsagt Marktplatz, som domineres av kirken Stadtkirche. Her finner du også byens rådhus og Henrichsbrunnen, oppført i 1872 og oppkalt etter Keiser Henrich II. Stadtkirche har sine røtter fra 1000-tallet men fikk sitt gotiske utseende på 1880-tallet. Hovedgaten Georgstrasse går tvers gjennom Marktplatz og det er her man finner det meste av butikker og serveringssteder, noen av dem med uteservering på torget. Dessverre ble mye av gamlebyen ødelagt av brann i 1874.
Englischer Garten
Derfor er halve byen full av bygnnger i nyklassisistisk stil, som var dominerende på den tiden, mens man finner mange gamle bindingsverk-hus i den delen av gamlebyen som ikke brant i 1874. Det er også kommet noen nybygg etter 1990 men byen er generelt forskånet for brutalist eller sosialist arkitektur, i hvert fall i de sentrale delene som jo er mest interessante for gjester.
Meiningen sentrum
Jeg har allerede nevnt at man er dypt inne i skogen i Thüringen og det er flott terreng for å vandre eller sykle nesten i alle retninger. Likevel har de gamle hertugene brukt mye energi på å anlegge store parkanlegg som definitivt er med på å gi byen en særegen stemningen. Det er åpenbart en park nær slottet, men den største parken er Englischer Garten nord for byen og vest for togstasjonen. Denne ble oppført på 1700-tallet og utvidet på 1800-tallet med fontener, skulpturer og til og med ruiner.. Dette er en gedigen park for småby som Meiningen.
Heinrichbrunnen, Marktplatz
Det går ingen langdistanse-tog forbi Meiningen men det går hyppige lokaltog i flere retninger. Det går til Eisenach hver time og en forbindelse til Erfurt minst en gang i timen. Noen av disse er direkte tog, mens andre ganger må du bytte underveis. Det går også lokaltog til Sonneberg og Neuhaus am Rennweg, samt til Schweinfurt i Bayern. For Würzburg må man bytte tog underveis. For byer som Berlin, Frankfurt eller Hamburg er nok det enkleste å hoppe på et ICE-tog i Erfurt. Det kan også være det enkleste hvis man skal til München, selv om det betyr at man må gå et stykke nordover før man går sørover.
Alle bilder: Kyrre Dahl / erdetmulig.no - Følg bloggen på: FACEBOOK