Kjenner man ikke til historien så fremstår Braunau (am Inn) som er en fin og trivelig liten småby i Østerrike, på grensen mot Tyskland. Men, byens største attraksjon er dessverre barndomshjemmet til en av verdenshistoriens mest forhatte menn.
Stadtplatz, med pølseboden og rådhuset i bakgrunnen
Braunau am Inn ligger som navnet tilsier ved elva Inn. Byen har cirka 18 000 innbyggere og ligger så nær Tyskland man kan komme, men det er ingen tvil om at du er i Østerrike. Den tyske byen Simbach ligger rett på den andre siden av elva og torget i Braunau begynner der brua over elva slutter, så du går rett inn i byen. Det er enkelt å finne fram i Braunau, det er i grunnen bare en gate, men den har mye å by på.
Braunau sett fra brua til Simbach i Tyskland
Når man spaserer over grensebrua fra Tyskland så fremstår Braunau som en spennende gammel by, med noe som ser ut som et gammel slott i horisonten. Når man kommer nærmere så ser man at det er bare eldre bygninger og en kirke, med en bymur under, men det gir byen et godt førsteinntrykk. Det er litt rart å tenke på at her går man over en grense mellom to land. Den er helt usynlig, jeg klarte ikke å finne noe konkret punkt der det ene landet sluttet og det andre begynte. Men, det er ikke så lenge siden det var grensekontroll her.
Stadtplatz
Stadtplatz på grensen til Tyskland
Som sagt er man på hovedtorget i Braunau idet man kommer inn i Østerrike over brua. Stadtplatz heter det her og har tydeligvis fra gammelt av vært en markedsplass. Nå er det en svært bred hovedgate der man har funnet plass til mye parkering, men også noen uterestauranter. Et par fontener fortjener litt oppmerksomhet. Dagens lunsj ble inntatt på en pølsebod som serverte lokale pølseretter med god smak.
Salzburger Tor
På Stadtplatz finner man også byens rådhus, Rathaus, en relativ beskjeden bygning, omgitt av andre gamle bygninger av forskjellig betydning. Et av tårnene fra bymuren står fortsatt, Salzburger Tor og markerer en klar slutt på Stadtplatz og på baksiden fortsetter sentrum med trange middelaldergater og gamle hus. Det er også her man finner byens verste og viktigste attraksjon.
Adolf Hitler ble født i dette huset
Barndomshjemmet til Hitler
Det er nemlig her man finner barndomshjemmet til Adolf Hitler, som man kan trygt kan kalle en forhatt mann. Ifølge offisielle papirer ble han født 20. april 1889 i Braunau i Salzburger Vorstadt 15, der han bodde sine første leveår sammen med familien. Hans far, Alois, jobbet i tollvesenet. Adolfs mor, Klara, var hans tredje kone og sammen med dem bodde også barna Alois Jr. og Angela. De bodde der ikke så lenge, familien flyttet til Passau i 1892, ifølge Wikipedia.
Minnestein om ofrene for Holocaust
Det hverken var eller er noe herskapshus. Den gangen familien Hitler bodde her var det trange kår og mange som bodde i bygården, som også rommet et bryggeri. Under nazi-styret ble det overtatt av Nazipartiet og deretter overtatt av allierte styrker i 1945, blant annet for å forhindre at supportere av Hitler skulle få mulighet til å ødelegge huset. De tidligere eierne, familien Pommer overtok gården igjen i 1952 og det ble deretter brukt som både bibliotek og pleiehjem.
Et blikk inn i en sidegate
Bygget forfaller, men byen fortsetter å leve
Først i 1972 ble huset overtatt av myndighetene og det var det Østerrikske innenriksdepartementet som kjøpte ut Pommer-familien. For å unngå at det blir et pilgrimssted for nynazister er det plassert ut en minnestein om ofrene for Holocaust og andre verdenskrig foran bygningen. Nå står bygget og forfaller; og det er åpenbart en stor debatt om hva som skal gjøres med det. Å være her er merkelig. Det er en ganske spesiell følelse å stå her og se på dette bygget der en ond mann ble født. Bygget forfaller, som det kanskje burde gjøre, men rundt huset fortsetter byen og verden å leve og blomstre.
Stadtplatz i Braunau am Inn
Jeg kom til Braunau am Inn med tog fra München og oppdaget at det er like langt å gå fra togstasjonen i Simbach ( Tyskland ) som det er å gå fra togstasjonen i Braunau ( Østerrike ). På tysk side går det lokaltog til Mühldorf en gang i timen, der man kan bytte til lokaltog til München. Det går også tog i retning Linz i Østerrike en gang i timen fra Simbach, som passerer Braunau stasjon. Du må ofte bytte i Wels eller Neumarkt-Kallham. Fra Braunau går det også tog til Salzburg.
Alle bilder: Kyrre Dahl -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER