Vil du tro meg hvis jeg sier at jeg har gått rundt i Krakow og vært den eneste turisten? Hva om jeg sier at Krakow ligger i Nord-Tyskland, ikke langt fra Rostock? Jeg har nemlig vært i Krakow am See, en liten og søt by i Mecklenburg Vorpommern. Det er faktisk et turiststed, men bare om sommeren.
Krakower See
Jeg skal innrømme at det var navnet på byen som gjorde at jeg tok turen. Jeg søkte nemlig på hoteller i Rostock og syntes det var merkelig at jeg fikk forslag om overnatting i Krakow! Jeg forstod fort at det var en helt annen by enn den mer kjente utgaven sørøst i Polen, men det gjorde meg såpass nysgjerrig at Krakow am See har stått på listen min en stund. Endelig kom anledningen og det ble en helt OK dagstur fra Rostock.
Markt
Hvis du tror at det er noen sammenheng mellom den tyske og den polske byen så må jeg skuffe deg. Navnelikheten er tilfeldig, på tysk heter den polske byen Krakau, mens den tyske byen har fått sitt navn enten fra ordet kråke eller fra hals (krk) som kan være en beskrivelse av innsjøen byen ligger ved, nå kalt Krakower See. Endeformen -ow er svært vanlig, ikke langt unna har du småbyer som Güstrow og Bützow, for ikke å glemme Warnow-fjorden i Rostock. Så Krakow am See har altså ikke noen med Krakow i Polen å gjøre. De bare heter det samme på norsk.
Rathaus
En liten tysk middelalderby
La ikke det stoppe deg hvis du vil besøke en liten, halv-pittoresk småby i Nord-Tyskland. Særlig sjøsiden er idyllisk og gamlebyen har også sine høydepunkter. Her skal det legges til at Krakow har bare 3500 innbyggere så vi snakker ikke her om mange gater. Jeg besøkte byen en småkald onsdag formiddag i mars og la fort merke til at det var ingen turister i byen, faktisk så jeg knapt et menneske. Dette er definitivt utenom sesongen, det er åpenbart at det er mye mer folk og liv her i sommer-sesongen. For tyskere er Krakow en av mange trivelige badebyer i dette området.
Schulplatz, synagogen kan såvidt sees til venstre
Krakow ble grunnlagt på 1200-tallet og var sete for fyrste-familien Werle-Güstrow, som bygde et slott her. Det var også et sete for den Mecklenburgiske fyrsten. Her bare gjentar jeg det jeg kan lese på tyske wikipedia, som avslører at det ikke er noe igjen av det gamle slottet med unntak av navnet Burgplatz. Det gikk jeg tvers gjennom uten å ane at det en gang var et slott der. Hvis jeg forstår det riktig var byen også lenge et fristed for jøder og i byen lå en av de få synagogene i delstaten. Den er nå gjenoppbygd og er et bygg man legger merke til når man kommer inn i sentrum sørfra.
En gate i Krakow am See
En badeby med god kvalitet
Området ble en del av det kommunistiske DDR etter andre verdenskrig og byen hadde da forlengst mistet sin betydning i delstaten. Derfor ble Krakow mer eller mindre ignorert av myndighetene fram til gjenforeningen med vest i 1990, I 2000 ble byen en statlig anerkjent "Luftkurort", som er et begrep som innebær at det er et turist-sted med spesielt god kvalitet for helsen. Jeg kjenner ikke til at vi har det samme begrepet på norsk, men det betyr blant annet at byen kan ilegge tilreisende en turistskatt. Siden 1990 har det blitt gjennomført en omfattende restaurering av sentrum, som stammer fra middelalderen. Hovedtorget Markt er spesielt pent pusset opp.
Minnestein på Burgplatz
Som du kanskje skjønner er det ikke all verdens å se og gjøre i Krakow utenom sommersesongen. Jeg fant faktisk bare et eneste sted som var åpent og det var byens konditori. Jeg tror restauranten på hotellet var oppe på kveldstid, og det er sikkert noen flere muligheter også, men jeg så mange "for tiden stengt"-skilt på det som sikkert er spisesteder og utesteder om sommeren. Jeg spaserte rundt en times tid, fikk med meg rådhuset og synagogen, men høydepunktet var uten tvil innsjøen. Her kan jeg utmerket se for meg at det er svært trivelig om sommeren.
Togstasjon uten tog
Togstasjon med rojale forbindelser
En av byens attraksjoner er faktisk jernbanestasjonen, selv om det er 20 år siden siste persontog stoppet i byen. Skinnene ligger der fortsatt og brukes av et og annet chartertog, samt muligens noen godstog. Det er håp om at togtrafikken blir gjenopptatt, om sommeren går det noen få rutetog på linja, men de kommer ikke helt til Krakow. På vestsiden av togstasjonen står det en plakett som forteller om stasjonens kongelige forbindelser, hvis det er av interesse. Stasjonsbygningen fremstår som stor for en så liten by, den ble åpnet i 1882 og allerede i 1906 ble det bygd en ny ventehall, som i dag er en kebab-sjappe.
Krakower See
Som nevnt går det i øyeblikket ingen tog til Krakow am See. Nærmeste togstasjon er i Güstrow, der man finner Regionaltog til Berlin annenhver time og lokaltog til Rostock minst to ganger i timen, dog på to forskjellige linjer. Togene mellom Lübeck og Szczecin stopper også i Güstrow. Derfra går det mange busser til Krakow, men de har ikke noen fast mønster. Du kan regne med at det går en buss mellom Krakow og Güstrow cirka en gang i timen, som bruker cirka en halvtime. Det går også busser fra Krakow til Plau, Meyenburg og Teterow, men mange av disse er skolebusser og går ikke i helgene.
Alle bilder: Kyrre Dahl / reisemedtog.no / erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER