Friedrichstadt, eller Frederiksstad som er det egentlige navnet, er en slags eventyrby i en del av Tyskland som har mange pene småbyer. Jeg tør likevel påstå at dette er den peneste av dem.
Gate i Friedrichstadt
Frederiksstad? Det ligner da veldig på en by i Norge? Er det en sammenheng? Ja, begge er grunnlagt av en i den danske kongefamilien, men her stopper koblingen. Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 av kong Frederik II av Danmark og Norge. Frederiksstad ble grunnlagt i 1621 av hertug Frederik III av Slesvig-Holsten-Gottorp. Det var hans onkel, Kong Christian IV, som på den tiden var konge av Norge-Danmark.
Marktplatz
Men, vent litt, er ikke dette i Tyskland? Byen ligger jo bare drøyt 130 kilometer nord for Hamburg. Jo, i dag er dette Tyskland, men helt fram til 1864 var dette området en del av det danske riket. Og her ligger en av hovedgrunnene til byens eksistens, nemlig et ønske fra danskene om å skape en by som kunne konkurrere med Hamburg som handelsby.
Kanalen Mittelburggraben
Bygd med forbilde fra hollandske byer
Byen ble bygget etter hollandsk forbilde med kanaler, gavlhus og en rettvinklet byplan. Det fremgår av byplanen at byen var tenkt som storby. I de første årene var nederlandsk offisielt språk i Friedrichstadt, står det å lese i Wikipedia. Frederik inviterte hollendere til å bosette seg, spesielt til de forfulgte remonstrantene, og ga dem religions- og tollfrihet i 20 år. Mange av de dem var velstående handelsmenn og håndverkere. Friedrichstadt er dermed et eksempel på en «eksilantby», står det videre.
Gate i Friedrichstadt
Den hollandske inspirasjonen er veldig tydelig når man går gjennom gatene i det som nå heter Friedrichstadt. Hadde jeg ikke visst bedre, så ville jeg gjettet at jeg var i Holland. Kjenner man ikke bakgrunnen så føles det som noen har flyttet en hel nederlandsk by og dumpet den ned i Nord-Tyskland, bare få kilometer fra den middels store byen Husum, som nå er den største byen på vestkysten av Schleswig Holstein.
Gate i Friedrichstadt
Friedrichstadt ble aldri noen storby
Friedrichstadt var planlagt å bli en storby, men det lyktes aldri. I dag er det en veldig liten by, med bare 2500 innbyggere. Likevel kan man virkelig ane gammel storhet, for det er gate etter gate med gamle hus av nederlandsk type. Byens torg er det naturlige midtpunktet, med en rekke restauranter og cafèer med uteservering. Torget størrelse er massivt i forhold til byens innbyggertall i dag og hadde passet bedre i en by med 10 til 20 ganger så mange mennesker.
Blaue Brücke
Byen ligger ikke direkte ved havet, men nær munningen av elva Eider, der bielva Treene munner ut i Eider. Det er mange kanaler både i og rundt Friedrichsstadt, noe som igjen gjør at man føler seg hensatt til en by i Nederland. Eiderkanalen ble åpnet i 1785 og førte til en oppblomstring for Frederiksstad, uten at det ble noen storby av den grunn.
Gate i Friedrichstadt
Bevart slik den var i fortiden
I 1864 ble byen og området rundt en del av Preussen og forsvant ut av bildet som handelsby. Det gjør at veldig mye av det gamle er bevart og det er en virkelig nytelse å gå gatelangs og la seg imponere av den nesten intakte byen fra 1600-tallet. Byen har et museum, en del kirker og et av husene har fem gavler og er verdt en titt. Ta en titt på de mange merkene på bolighusene, dette er noe som er unikt for byen og illustrerte en gang i tiden hva beboerne jobbet med eller hvilken tilhørighet de hadde.
Spaghetti Eis på byens iscafê Pinocchio
Jernbanestasjonen ligger på vestsiden av Treene og nås via den blå brua, Blaue Brücke. Dette er en ny gangbru bygd på 2000-tallet, men i gammel stil og en stilig måte å nå byen på. Det går lokaltog minst en gang i timen i begge retninger, sørover til Hamburg og nordover til Husum og Westerland Sylt.
Alle bilder: Kyrre Dahl / reisemedtog.no / erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER