Husum var den aller første byen jeg besøkte i Tyskland for mange mange år siden. Derfor har byen lenge stått på lista mi over byer jeg vil se igjen. I høst fikk jeg endelig somlet meg til en tur til Husum og det var verdt bryderiet.
Indre havn, Husum
Jeg var nemlig bare seks år gammel under mitt første besøk i Husum. Jeg husket navnet, men jeg må innrømme at jeg ikke kjente meg igjen noe sted. Jeg tviler på at byens sentrum har forandret seg dramatisk, men jeg var trolig for liten til å legge merke til detaljer. Jeg husker at vi kjøpte billig smågodt i en butikk på en tid hvor du fikk mye mer for norske krona enn i dag. Men, nok mimring, Husum i dag er en helt ålreit by for et par dagers besøk.
Altes rathaus, Husum
Jeg fant under mine to dager i byen ingen attraksjoner som man bare må ha med seg. Husum har en fint slott i en avslappende park og et spennende havneparti med utecafèer og et generelt trivelig sentrum, som i stor grad er gjort fotgjengervennlig. Byen har 24 000 innbyggere og ligger på vestkysten av Schleswig Holstein. Ser man bort fra Flensburg så er det den første byen av litt størrelse når man ankommer fra Danmark.
Marktplatz
Jeg jukser litt og plukker litt fra Wikipedia. Husum ligger et stykke inne i landet, men er likevel en havneby. Årsaken til det er en stormflod i 1362 som skapte en forbindelse fra havet og inn til det som var en liten landsby, først nevnt i 1252. Da som Husumbro, altså broen mellom husene. Siden den ligger ved Nordsjøen er det enorm forskjell på høyvann og lavvann og havna var faktisk helt tørr når jeg tok disse bildene.
St. Marien-kirche, Markt
Det er litt sprøtt og se alle fiskebåtene ligge på tørt land, men det virket som det var helt normalt. Det er også en del industri relatert til sjøen i havneområdet, men som turist blir man nok mest opptatt av de mange utestedene. Her ligger det mange restauranter, barer og cafèer. Det er nok tre ganger så mange slike steder sammenlignet med en by av samme størrelse i Norge. Noe av det første jeg fant var en bod som solgte lokal fisk i brød og det smakte godt.
Süderstrasse
Den store attraksjonen som trekkes fram i byens sentrum er slottet, Scloss vor Husum. Det ligger et par kvartaler fra sentrum inne i landet og er dermed litt bortgjemt sammenlignet med andre tyske slott. Det er bygd på 1500-tallet i nederlands renessansestil, men der ble omfattende oppgradert under Kong Fredrik V på 1700-tallet, etter at slottet kom i dansk eie i 1721. Det iøyenfallende spiret på Midttårnet ble rekonstruert på 1970-tallet.
Markt, Husum
Jeg var der på høsten så jeg fikk ikke meg med en av byens store attraksjoner. Dette forteller Wikipedia: - I slottsparken finnes et minnesmerke over dikteren Theodor Storm. Kunstverket er skapt av Husums billedhugger Adolf Brütt. Hver vår er plenen farget mere blålig enn grønn, grunnet samtidig blomstring av tusenvis av krokus som vokser vilt sammen med plenen. Blomstringen er en turistattraksjon. Kanskje jeg tar en ny tur til Husum til våren.
Schloss vor Husum
Jeg gjorde ikke så mye annet enn å spasere rundt i Husum. Indre havn er et naturlig sted å begynne, men det er flere gater å utforske og det er markedsplass på Stortorget, Markt, foran St.Marien kirche. Fra markt går det et atmosfærisk smug med cafeer, butikker og boliger til slottet med det enkle navnet Schlossgang. Her finner man Altstadt, som på ingen måte er et museum, men direkte trivelig og levende. I alle retninger fra Markt finner man spennende gater med diverse innhold.
Indre havn
Husum ligger på en toglinje som forbinder Hamburg og Westerland på øya Sylt langs vestkysten av Nord-Tyskland. Det går noen langdistanse-tog hver dag, flere om sommeren. Det går hele året IC-tog til blant annet Berlin, Køln, Bremen, Düsseldorf, Hannover, Frankfurt og Karlsruhe. Det går Regional Express minst hver time i begge retninger til Hamburg eller Westerland (Sylt). Det går også lokaltog til Kiel via Rendsburg og til Bad St.Peter-Ordning. På vei til Sylt stopper toget i Niebüll, der man kan bytte til tog til Ribe og Esbjerg i Danmark.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER