Rostock er en by som har en variert fortid, men den moderne utgaven er en av de mest spennende byene i Nord-Tyskland. Sentrum er greit nok, men de mest unike delene finner du ikke uten litt hjelp.
Kröpeliner Tor
Jeg ble for 15 år siden kjent med folk som bodde i Rostock så jeg har vært i byen flere ganger. Det er alltid hyggelig å komme tilbake til denne byen, som til tross for et relativt beskjedent innbyggertall på 200 000, er den største byen i delstaten Mecklenburg Vorpommern. Det er likevel ikke hovedstaden, den æren har gått til Schwerin. Rostock føles mest som stor småby som blant annet har ferjeforbindelser til Sverige.
Neumarkt
Rostock er en klassisk hansaby som fikk byrettigheter allerede i 1218. Det var en viktig havneby gjenom mange hundre år og er fortsatt Tysklands tredje største østersjøhavn. Mye av byen ble ødelagt under andre verdenskrig og etterpå ble Rostock liggende i DDR, og da var dette den aller viktigste havnebyen i landet. Det er bygd opp et gedigent havneområde ved Warnemünde, der man blant annet finner ferjene til Skandinavia.
Deler av bymuren i Altstadt, med Sankt-Petri-Kirche
Dette gjorde at Rostock kanskje ikke var Tysklands fineste by når den kalde krigen var over, men noe av byen var allerede forsøkt bygd opp igjen i gammel stil. Derfor har byen en litt schizofren atmosfære. Du finner både gamle bygg som ser ut som hansaby og slitne bygg fra kommunist-tiden, side om side med helt nye bygg. Warnemünde har blitt en veldig populær badeby, med lange fine strender mot Østersjøen.
En gate i Altstadt
Kanskje den enkleste måten å forklare det på er å starte rundturen ved den gamle byporten Kröpeliner Tor. En gang var det hele 22 slike porter i Rostock og deler av den stammer fra 1200-tallet. I dag er byporten omgitt av helt nye moderne bygg, blant annet et relativt nytt kjøpesenter. Men, det er her gågata Kröpeliner Strasse starter og langs den finner man mange typiske hus fra Hansa-tiden.
Alter markt
Det er dette som er byens sentrum og langs gågate finner man mange butikker, cafèer og restauranter, i tillegg til kontorer og til og med byens universitet. Kröpeliner strasse ender i hovedtorget Neumarkt, som er byens fineste, med utecafèer og trikk som går tvers over plassen. Her finer man også byens rådhus, som i praksis avslutter sentrum.
Alter Markt
Øst for Rathaus ligger faktisk Altstadt, eller gamlebyen på norsk. Dette er ikke helt det man forbinder med en gamleby, da blir man skuffet. Dette er i all hovedsak et boligstrøk med nyere arkitektur, men med noen fine perler av både hus og gater innimellom. Altmarkt er sentrum i denne bydelen, men det er ingen turistattraksjon som sådan. Det er likevel et ålreit sted å vandre rundt uten mye folk.
Doberaner Platz
Vest for sentrum finner man Krøpeliner Tor Vorstadt, med Doberaner Platz som sitt sentrum. Dette er en nyere bydel med mange billige cafèer og spisesteder. Området bærer preg av å være populært blant unge mennesker både med og uten barn. De mest spennende spisestedene finner mann i sidegatene, som delvis er gjort fotgjengervennlig. Som en anekdote kan det nevnes at alle tre nevnte bydeler en gang i tiden var egne byer.
Doberaner Platz
Rostock har ålreite togforbindelser til andre deler av Tyskland, men lider litt av å ligge i utkanten av der det skjer. Det går IC eller ICE til Hamburg og Berlin, begge cirka annenhver time, der noen fortsetter til byer som Dresden, Køln og Frankfurt. Noen av IC-togene fortsetter til Stralsund eller Ostseebad Binz, men her er det bedre å bruke et av mange hyppige regionaltog. Det går også RE til Hamburg og Berlin annenhver time og Rostock har et godt utbygd lokaltog-nett. Togstasjonen ligger 15 minutter gange sørvest for sentrum.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER