Hvis du drar innom Gamlebyen i Szczecin og forventer en historiske torg og bygninger så blir du fort skuffet. Men, det finnes faktisk en del ting i området som har historisk interesse.
Torget i Gamlebyen i Szczecin
Szczecin er i dag en polsk by som ligger omtrent så langt nordvest man kan komme, tett inntil grensen til Tyskland. Dette var i mange år en tysk by tilhørende Preussen og har i mesteparten av sin levetid vært Berlins havneby. Etter andre verdenskrig ble Polen flyttet vestover og Stettin, som det het på tysk, ble liggende i Polen. Store deler av byen ble ødelagt under krigen og de fleste av innbyggerne ble kastet ut. Etter krigen var ikke overraskende alt som hadde med Tyskland å gjøre upopulært, så det er lite igjen å finne fra den tyske tiden, men noe er det.
Gamlebyen i Szczecin
Gamlebyen i Szczecin er forsåvidt en av dem. Med, forsåvidt mener jeg at du blir nesten sjokkert hvis du regner med å finne et koselig gammelt strøk med historiske bygninger. Det er bare noen få hus som er bygd opp igjen i gammel stil, i kommunist-tiden ble det i stedet bygd det jeg kaller Sovjet-blokker i store del av Gamlebyen. I nyere tid har man vært litt mer heldig og prøvd å bygge ting som ligner på det gamle, men resultatet er kaotisk og lite trivelig, og hovedtorget i Gamlebyen er en stygg parkeringsplass med noen få pene hus og spisesteder i randsonen.
Det gamle rådhuset
Men, et bygg fortjener oppmerksomhet og det er det gamle rådhuset. Det er det mest markante bygget på hovedtorget i Gamlebyen, og har flere hundre år gamle røtter. Det du ser i dag ble gjenoppbygd på 1960-tallet, så noe fornuftig klarte kommunistene å få til også. Det huser i dag et museum og en restaurant. Ellers kan det nevnes at det i gatene rundt hovedtorget er blitt adskillig flere cafèer og spisesteder enn det var for 10 år siden, men det er fortsatt også et boligstrøk og det er ikke noe party-strøk.
Det pommerske hertugslottet
Over torget i Gamlebyen ruver det et slott. Selv om dette også er en rekonstruksjon så er det blitt en elegant bygning. Dette er det pommerske hertugslottet i Szczecin. Dette er den tidligere residens for hertugene av Pommern i Stettin. Frem til de sterke ødeleggelsene under annen verdenskrig var dette det best bevarte av slottene tilhørende greifenhertugene som døde ut under trettiårskrigen, skriver Wikipedia. Etter at det ble gjenoppbygd i Polen er hertugslottet blitt et av de store kultursentra i vojvodskapet Vestpommern under navnet Zamek Książąt Pomorskich.
En del av Hakenterrasse
Et anlegg som er mer eller mindre i sin orginale form er Hakenterrasse. Det stammer fra 1902 og er et imponerende anlegg i flere etasjer som er et populært sted å sitte for byens innbyggere. Fra toppen har man flott utsikt over elva Oder og østsiden av byen. Nedenfra er det like imponerende med statuer, kolonner og fontener. Navnet stammer fra Hermann Haken, som var ordfører i Stettin da anlegget ble oppført. Den ruvende bygningen på topper er i dag et museum, men ved siden av finner man generalforsamlingen i fylket Vestpommern.
Hakenterrasse med regionalforsamlingen i bakgrunnen
Anlegget har selvsagt fått et polsk navn, Waly Chrobrego, på norsk blir det noe sånt som Chrobrego-promenaden. Men, navnet Hakenterrasse brukes fortsatt og man kan tydelig se det opprinnelige navnet når man står nede og ser oppover. Ikke alt som var tysk ble ødelagt under og etter andre verdenskrig. Det er forresten flere anlegg og bygninger i Szczecin som har overlevd eller er blitt rekonstruert, men da snakker vi generelt om mindre bygg og parker.
Utsikten fra Hakenterrasse
Jeg har aldri tatt turen selv, men under Waly Chrobrego finner man faktisk en underjordisk tunnel som ble brukt som tilfluktsrom under andre verdenskrig. Byen var et viktig millitært mål og ble derfor utsatt for heftig bombing av de allierte. I løpet av krigen ble det bygd kilometer på kilometer med underjordiske tunneler og tre av dem kan man fortsatt besøke, en av dem ligger her, en annen ved jernbanestasjonen.
Hakenterrasse på tidlig kveld
Szczecin ligger mye nærmere Berlin enn Warzawa og ligger egentlig ganske isolert i Polen transportmessig. Det går flere daglige tog til Warzawa via Poznan, men under mitt besøk tok det sju timer. Her jobber man på linja så det er all grunn til å tro at togene vil gå fortere. Det går også IC-tog til Katowice og Krakow via Wroclaw, noen gå ganger pr. dag og IC til Gdansk, der noen tog går helt til Bialystok. Regionalt går det tog til Swinouscjie, Kolobrzeg, Kostrzyn og mange andre steder. To tog går til Tyskland, et til Lübeck og et til Angermünde for Berlin.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER