Wismar er en by jeg har lenge har hatt lyst til å besøke, men det har liksom aldri blitt noe av. Når jeg endelig fikk tatt turen så er det jo ekstra hyggelig at byen faktisk klarte å imponere.
Markt Wismar
Jeg viste at Wismar er en gammel by med mye historie og en god del av den har forbindelser til Norden, men siden byen ble liggende i Øst-Tyskland etter andre verdenskrig hadde jeg en viss antagelse om at deler av byen kanskje ikke var det helt store, sånn rent estetisk. Men, allerede da jeg gikk av toget og rundt første hjørne ble jeg imponert. Dette er jo en riktig så trivelig by og så godt bevart! Det er heller ingen stor by, med i underkant av 50 000 innbyggere.
Markt Wismar
For å ta kortversjonen av historien. Wismar skal ha fått byrettigheter i 1229 og ble med i Hansaforbundet noen få år senere. Derfor kan deler av byen minne litt om Bergen, en annen kjent hansaby. At Wismar ligger mellom de to store hansabyene Lübeck og Rostock gjorde jo sitt til byen var fremgansrik i flere hundre år, blant annet på grunn av sine ullfabrikker, forteller Wikipedia.
Markt med Wasserkunst
Så kom svenskene! I 1648 ble Wismar en del av Sverige, eller under svensk overherredømme som er en mer korrekt beskrivelse. Byen ble pantsatt av svenskekongen i 1803 til hertugdømmet Mecklenburg-Schwerin for et hundre år. Dermed var det først i 1903 at byen faktisk ble tysk. Kjapt over til andre verdenskrig som endte med at Wismar havnet i det kommunistiske DDR, før både byen og området ble en del av et samlet Tyskland tidlig på 90-tallet.
Parken ved St. Marienkirche
Konsekvensene av andre verdenskrig er fortsatt synlige i Wismar, for St. Marienkirche er ikke bygd opp igjen og den står som en ruin midt i sentrum. Det er sikkert mange som har hørt om Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin. I Wismar har man gjort noe lignende, men med langt færre turister. Så ble da også området neglisjert i DDR-tiden. Området rundt kirken er en unik park og det er mulig å gå inn i den ødelagte kirken.
Kanskje ikke den peneste delen av Wismar, men litt stilig bilde
Dette kan man finne bare et par kvartaler unna storstua i Wismar, Markt. Dette er sentrum i gamlebyen og hele området er innskrevet på Unescos verdensarvliste. Stortorget har vært i konstant utvikling siden 1300-tallet og det eldste huset som fortsatt står er Alter Schwede fra 1380. Vannkunsten i midten av det relativt store torget er fra rundt år 1600 og er en attraksjon i seg selv. Rådhuset har ligget på Stortorget siden 1300-tallet men dagens rådhus er fra 1800-tallet.
Et annet torg i gågatene i Wismar
Markt er i dag så og si bilfritt, men det var parkeringsplass her helt fram til 1995. Deretter ble hele plassen oppgradert og fremstår i dag som en elegant og ganske unik plass som altså er en del av verdensarven. Rundt Markt er det fullt av cafèer og spisesteder og det var ikke noe problem å finne en ledig plass på uteserveringen. I det hele tatt er dette en veldig fin by, men med veldig få turister. Tyskerne finner jo fram hit, men ikke så veldig mange andre virker det som.
Elva Mühlenbach, med en anelse av St.Nikolai kirche
Men, Wismar viste seg å være vesentlig mer enn en kirke og et torg. Jeg fikk en lang spasertur gjennom trivelige brosteinsgater fulle av gamle hus. Det bor folk i mange av dem, men det var også cafèer og butikker om hverandre i smågatene ut fra sentrum. Dessuten gikk det en pittoresk elv tvers gjennom den gamle bebyggelsen så jeg fikk nesten følelsen av å være i Nederland. Veldig mange gater er gjort fotgjengervennlige så jeg synes dette var en usedvanlig trivelig by. Ja, jeg vil faktisk sette Wismar langt oppe på lista over Tysklands fineste byer.
Mühlenbach må kanskje kalles en bekk
Togstasjonen i Wismar ligger en 10 minutters gange fra Markt. Det er en ganske stor stasjon av fysisk størrelse men den har ikke betegnelsen Hauptbahnhof. Det går ingen langdistanse-tog til og fra Wismar, men det er Regional Express til Berlin annenhver time via Bad Kleinen, Schwerin og Ludwigslust. Det går også et lokaltog til Ludwigslust annenhver time via Schwerin og Bad Kleinen. Det gir forbindelse hver time i retning sørover. Østover går det lokaltog til Rostock via Bad Doberan hver time. Det er de eneste togene fra Wismar, skal man til Lübeck kan man bytte i Bad Kleinen. For Hamburg kan man bytte i Schwerin.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER