Jeg gjorde en liten tabbe, men burde jo egentlig skjønt det. Det er ikke flatt i en by som heter Bergen, ikke i Norge og heller ikke Bergen aud Rügen i Tyskland, som det handler om denne gangen.
Rådhuset i Bergen auf Rügen
Det er forøvrig mange byer i verden som heter Bergen. Jeg vet om en ganske stor en i Nederland og det er helt sikkert flere i Tyskland, ettersom Bergen faktisk betyr fjell på tysk. Derfor burde jeg jo ikke bli så overrasket over at det var oppoverbakke hele veien fra togstasjonen og til sentrum, som ligger på toppen av "fjellet". Fjell i gåsetegn selvsagt for høyeste punkt er ikke mer enn 91 meter. Så jeg klarte fint å komme meg opp den bakken.
Markt i Bergen
Bergen er den største byen på øya Rügen som ligger i Østersjøen. Dette er et av de minst befolkede delene av Tyskland, men om sommeren strømmer turistene til de mange strendene og badebyene på Rügen. Bergen ligger midt inne på øya og blir sånn sett litt oversett av turistene. Likevel er det mange overnattingssteder, som er en tanke rimeligere enn de som ligger ute ved kysten. Det var slik jeg endte opp i Bergen, som bortsett fra navnet ikke har noen sammenheng med sin navnebror i Norge.
Like ved Markt
Selv om det er hovedstaden på øya Rügen er Bergen ikke noe stort sted. Det må kalles en trivelig småby med rundt 20 000 mennesker. Byens sentrum er ikke overraskende Markt, som på norsk kan kalles Stortorget. Det er dette som ligger på toppen av bakken, men det er da også her mye av byens funksjoner ligger, som rådhus, flere hoteller og spisesteder, butikker og kontorer. Jeg må si meg litt skuffet over at mesteparten av torget var parkeringsplass, men det er likevel nok plass igjen til flere uteserveringer.
Bergen sentrum
Faktisk så har Bergen en liten link til Norge, ettersom byen var nesten norsk i et år. Rügen var nemlig svensk territorium fra 1648 til 1815. Etter den berømte trettiårskrigen ble dette da en del av Preussen. Dette ble senere Tyskland, så etter andre verdenskrig en del av DDR. Det er ikke noe som utmerker seg å se på fra den svenske perioden, men jeg innbiller meg at noen av bygningene i Bergen i hvert fall stammer fra den tiden. Det er ikke som i Stralsund, der man kan finne mer klare spor etter svenskene.
Mer fra Bergen auf Rügen
Bergen er en ypperlig base for å utforske Rügen og jeg var på flere turer i forskjellige retninger. For min del foregikk det meste med tog, men det går også busser til forskjellige destinasjoner. Bussterminalen ligger 200 meter fra togstasjonen, som altså ligger på bunnen av bakken, mens byen ligger på toppen. Attraksjonene i Bergen er kanskje ikke de helt store, men du finner et bymuseum. Det er gode muligheter for vandring og her nevnes Rugardwald som spesielt bra.
Schweineschnitzel på Puk Up'n Balken
På 91 meters høyde finner du Ernst Moritz Arndt tårnet, med panoramautsikt over Rügen. Utkikkspunktet ligger bare cirka 500 meter fra Markt i Bergen. Den kanskje beste grunnen til å besøke Bergen er at det er mye roligere her enn det er i badebyene langs Østersjøen. De lever jo av turisme, mens Bergen er mer en hverdagsby, hvor det er litt aktivitet hele året, men mye roligere enn f.eks Binz og Göhren.
Puk Up'n Balken, eksteriør
Dette var den første kvelden under mitt besøk i Tyskland i juni og jeg fant heldigvis en veldig ålreit restaurant, sånn halvveis oppe i bakken. Puk Up'n Balken serverte en nydelig svineschnitzel i et lokale med stil. Selv om det ikke var rimelig så var atmosfæren og maten god. Med dagens elendige valutakurs ble det godt over 200 kroner med drikke. Det er mye mer enn jeg har vært vant til å betale i Tyskland, men sånn er det nå.
Solnedgang i Bergen auf Rügen
Som nevnt er Bergen er veldig sentralt punkt på Rügen, med lokale busser i alle retninger. Byens jernbanestasjon har forbindelser over hele Tyskland. Spesielt i sommermånedene går det mange IC og ICE-tog for å frakte alle turistene til Østersjøen og alle disse togene stopper også i Bergen. De går til Berlin eller Hamburg og videre sørover gjennom hele landet. Lokalt går det regiontog til Stralsund hver time, der noen fortsetter til Rostock og hver time går det også tog til Sassnitz ( for ferje til Sverige ) og til Ostseebad Binz. Et lite lokaltog tøffer avgårde hver time til Putbus og Lauterbach, der man kan hoppe på veterantoget Rasender Roland.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER