Ser man kjapt på kartet ligger Gloucester langt inne i landet. Men, denne byen på grensa mellom England og Wales er oppriktig stolt av sin lange historie som havneby. Nå er havneområdet blitt byens triveligste strøk.
Gågate i Gloucester, enten Westgate eller Eastgate street
Gloucester er en middels stor by som du finner mellom Bristol og Birmingham, og 180 kilometer nordvest for London. Dette er den siste byen i England før man kommer til Wales og dette var en gang i historien både en viktig grenseby og litt mer overraskende en blomstrende havneby. På kartet er Gloucester ganske langt fra både hav og fjorder, men kanaler gjorde at det var mulig for skip å seile helt opp her fra Severnfjorden.
Gloucester Katedralen
Dette var også den nederste krysningspunktet på elva Severn fram til 1966, da den første brua som binder sammen England og Wales ble åpnet. Byen var kjent allerede i romersk tid, da som Glevum. Katedralen sies å ha røtter fra 600-tallet og Kong Henrik II ga byen sitt første charter i 1155. Så det er en gammel by med mye historie, men i dag er det kjent som en by med rundt 120 000 innbyggere med en ganske ung befolkning. Det er administrasjonsby for grevskapet Gloucestershire.
King's Square
Jeg ankom Gloucester med tog fra Bristol. Togstasjonen er ikke mye å skryte av og er tydeligvis oppført på 1960-tallet og ser mest ut som slitent parkeringshus. Men, det er heldigvis bare et par kvartaler til byens gågatesystem. Nå bygges det en helt ny bydel her, slik at jeg var nødt å gå gjennom busstasjonen for å komme til King`s Square, som er det første torget man kommer til på vei til Katedralen. King's Square er et moderne torg med fontener som er populære blant barna.
Southgate street
Gloucester Cathedral er synlig på lang avstand og dette er en kirke med svært lang historie. Det første kirkebygget ble oppført allerede rundt år 679, men katedralen ble bygd noe senere på 1000-tallet. Det antas at den aller eldste delen av dagens katedral stammer fra 1089. Det har selvfølgelig skjedd mye de siste 1000 årene, men det kanskje mest interessante for nordmenn er at denne katedralen er brukt som kulisse i flere filmer, blant annet i filmene om Harry Potter. Det er flere bygninger i nærheten som er vernet sammen med katedralen.
Gloucester Docks
Jeg skal innrømme at jeg sjelden bruker lang tid på katedraler etter å ha sett noen hundre av dem, men denne er stilig og verdt en titt. Det er ganske tydelig at Gloucester som by har vokst inntil katedralområdet, for i de nærmeste gatene finner man gamle spennende bygninger, der mange inneholder spisesteder, kafèer og små personlige butikker. Selve sentrum er helt OK. Det er gågater i flere retninger og det er triveligere her enn i mange andre britiske byer jeg har vært i. Flere cafèer hadde uteservering, som passet fint på en solrik vårdag.
Gloucester Docks
Det er ganske enkelt å finne fram i Gloucester, for hovedgatene heter Westgate, Eastgate, Northgate og ja, Southgate. Det er sistnevnte som bringer deg fra sentrum til det gamle havneområdet. Her var det altså en god gammeldags innlandshavn helt opp til midten av 1900-tallet. På 1980-tallet ble området gjort om til å bli mer et park og fornøyelsesområde og mange av de gamle havnebygningene er bevart og pusset fint opp. Det er flere barer og restauranter i området, men det er mer et område for en koselig spasertur og ganske avslappet område.
Gloucester Docks
En attraksjon du finner her er det nasjonale havnemuseet, National Waterways Museum, som gir deg historien om kanalene og havnevirksomheten gjennom 200 år. Det er også mulig å bli med på båtturer og det sies å være et fint museum for barnefamilier. Like ved finner man det store kjøpesenteret Gloucester Quays, der man finner mange cafèer og spisesteder, samt butikker av forskjellige slag. Det er 123 butikker og spisesteder og alt er på et plan, så det er et stykke å gå. Du ser tydelig inngangen fra det gamle havneområdet Gloucester Docks.
Havnemusèet i Gloucester
Gloucester har gode togforbindelser i flere retninger. Det går direkte tog til London annenhver time utover dagen med GWR. GWR kjører også tog til Bristol en gang i timen, der noen fortsetter til Bath og helt til Weymouth. Til Cardiff i Wales går det både ekspresstog med Cross Country og lokaltog med Transport for Wales. Det er en rekke av de nevnte togene som fortsetter til nabobyen Cheltenham og minst en gang i timen går det tog til Birmingham med Cross Country. Det er også en togforbindelse til Worcester og Nottingham og flere andre destinasjoner.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER