Desember er kanskje ikke den beste måneden for å reise noe sted i Norden, men mange byer prøver å lyse opp tilværelsen. En av disse er Helsingborg.
Hamnen i Helsingborg
Midt på vinteren forsvinner dagslyset allerede like etter klokka 15 også i den sørlige delen av Sverige. Derfor måtte det nesten bli et kveldsbesøk i Helsingborg. Byen ligger akkurat der Øresund er på det trangeste med den danske byen Helsingør et steinkast unna på den andre siden av sundet ( om du er veldig god til å kaste ). På grunn av manglende dagslys fikk jeg ikke sett så mye, men jeg synes det likevel var ganske koselig i Helsingborg.
Fint bygg i Järnvägsgatan
Helsingborg er en middels stor by i svensk målestokk med drøyt 100 000 innbyggere, altså på størrelse med Trondheim. Men, dette er den nordligste byen i Skåne og det er ikke langt til Malmø. Det er heller ikke langt til København og det er omtrent like langt via Malmø som det er å ta de hyppige ferjene til Helsingør. Øresundsregionen er Nordens største byområde med samlet over 4 millioner mennesker.
Helsingborg Centrum
Nordmenn på vei sørover har sikkert stiftet bekjentskap med Helsingborg. Fram til Øresundsbrua åpnet var ferjene mellom Helsingborg og Helsingør den viktigste forbindelsen både mellom Danmark og Sverige og for nordmenn som skulle til Europa. Nå kjører nok de fleste forbi, men de som tar en dag eller to her får oppleve en by med mye historie og noen attraksjoner. I det hele tatt er det en typisk svensk by. Forøvrig var Stadsparken pent lyst opp under mitt besøk, flere av bildene kommer derfra.
Stortorget med Terrasstrapporna
Helsingborgs historie strekker seg tilbake til vikingtiden. Byen nevnes i skrifter fra omtrent 1085 som en borg ved Øresunds hals, derav navnet Helsingborg. I middelalderen var dette den viktigste festningsbyen i området og var innblandet i mange kriger og politiske konflikter. Dette var et område under Dansk herredømme i lang tid, men de siste noen og hundre årene har det vært en del av Sverige.
Stadsparken
Det er ikke så mye igjen av det som trolig var et svært omfattende slott eller festningsverk. Men, det er noe å se og det er tårnet Kärnan, som ikke overraskende ligger på en høyde over byen. Kärnan stammer fra 1300-tallet og er nesten 40 meter høyt. Når det er godt vær kan man se både Turning Torso og Øresundsbroen fra utsiktspunktet på toppen av tårnet. Man kan prøve å forestille seg at her var det flere bygninger omgitt av en ringmur. Du finner det ved å gå opp Terrasstrapporna rett ved Stortorget.
Stadsparken
Sentrum av Helsingborg er en typisk steinby, altså er det meste bygd i stein. Det er mange monumentale bygg som forteller om at byen lenge har vært viktig. Disse finner du i særdeleshet mot paradegatene Drottninggatan og Järnvägsgatan samt mot Stortorget. I bakgatene er det ofte mindre prangende bygg i krokete gater, som gir det hele en litt mer småbyfølelse. Disse gatene er fulle av butikker og serveringssteder.
Bruksgatan
Mitt hotell lå Söder, en bydel i kort avstand fra selve sentrum. Dette er en bydel kjent for sine multikulturelle butikker og spisesteer. Her kan man kjøpe mat fra hele verden og jeg satte spesielt pris på at det fantes en cafe som var åpen til langt på kvelden, med både kaffe, kake og is. Dette har jeg sett i flere svenske byer i det siste og for meg er det koselig å tilbringe lørdagskvelden på det som kan beskrives som dessertcafè, ofte mest frekventert av folk med innvandrerbakgrunn.
Mäster Palms plass, Søder
Helsingborg er et knutepunkt for mye. Det går tog til Malmø flere ganger i timen og minst en gang i timen til Göteborg. Det går tog minst en gang i timen til Hässleholm der man finner tog til Stockholm. Minst en gang i timen går det tog til København via Malmø. Tre ganger i timen går det ferje til Helsingør. Ferjeterminalen er samlokalisert med togstasjonen og busstasjonen. Fra Helsingør går det tog til København flere ganger i timen og dette kan være en raskere forbindelse enn via Malmø.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER