De fleste i Norge kjenner nordvest-kysten i Danmark, med byer som Løkken og Blokhus for å nevne noen. Kommer man lenger sørover på den samme kysten er det en smule mer eksotisk. Lemvig og Thyborøn er gode eksempler på det.
Lemvig
Lemvig er den største byen av de to nevnte, men det er likevel kun en småby vi snakker om. Den ligger på sørsiden av Nissum bredning, som er den siste delen av Limfjorden på vestkysten av Jylland. Etter å ha reist mye har jeg virkelig fått øynene opp for hvilken stor og viktig fjord dette er, som i praksis deler Jylland i to. Aalborg er mest kjent av byene langs Limfjorden, men det er mange av dem.
Lemvig
Lemvig by har rundt 7000 innbyggere, men har mer å by på enn en vanlig norsk by eller tettsted av samme størrelse. Sentrum ligger nede ved fjorden, mens togstasjonen og det meste av bebyggelsen ligger oppe på åsen ovenfor. Det er greit å huske på at at det er stykke på gå opp hvis du vil ta toget til Thobyrøn, en av de flotteste togturene i Danmark. Nede i selve sentrum er det mange butikker, cafèer og spisesteder.
Lemvig
Som nesten alle andre danske byer, små som store, er det et stort område satt av til gågate og det er her folk går for å finne det man har lyst til å kjøpe eller spise og treffe gamle kjente. Det er en del turister her om sommeren, men byen føles på ingen måte turistifisert ut. Nede langs fjorden er det flere restauranter og isbarer som henvender seg til turistene, mens i gågata er det mest som en vanlig dansk småby.
Lemvig, fra toppen av åsen
Selv om Lemvig i seg selv er en gammel by, er det ikke så veldig mye historie å oppleve her. Det er fordi Limfjorden helt fram til 1800-tallet bare hadde utløp i øst, dermed lå Lemvig ganske i bakevja sånn rent geografisk, men byen kan da by på en kirke fra 1400-tallet. Det som i dag er byens hovedtorv var opprinnelig kirkegården, men den er nå flyttet. Ellers er Lemvig et av de få steder i Danmark der veiene er så bratte at de benytter S-svinger.
Thyborøn
Grunnen til at jeg kom innom Lemvig var fordi jeg ville ta Lemvigbanen, en jernbane som går helt ut til Thyborøn, et lite sted ytterst i havgapet der Limfjorden treffer Nordsjøen. Dette er som nevnt en spektaktulær togreise mellom de mange hyttene ute i sandklittene og til tider går toget nærmest oppå havet. Det er et normalt rutetog, men togsettene som brukes er fulle av historie og er de siste Y-tog som brukes i Danmark.
Thyborøn
Thyborøn er omtrent så langt unna storby du kan komme og geografisk sett er det faktisk også vanskelig å komme lenger unna København og fortsatt være i Danmark. Dette er et lite tettsted med et hotell, noen få butikker, et par restauranter som alle spesieliserer seg på fisk og ikke minst en rekke isbarer. Det er ikke til å unngå at det er svært stille her utenomm sommeren, men det er ikke spesielt mye stress her i sesong heller.
Thyborøn
Det er selvsagt strender i Thyborøn og på vei inn med toget passerte vi tusenvis av små sommerhus som er så typiske i Danmark. Det kom stadig flere på toget og det var tydelig at mange reiste fra hyttene sine for å få med seg den lille fiskerlandsbyen, som du går gjennom på fem minutter, men har overraskende nok til å holde deg her et par timer. Om ikke annet bare for å nyte roen og spise en is.
Fiskeburger på Seaside Restaurant
Det skal sies at Lemvig og spesielt Thyborøn er usedvanlig vanskelig å komme til. Nærmeste større by med motorveiforbindelse er Holstebro 34 kilometer unna og nærmeste småby er Struer. 24 kilometer unna. For å komme hit uten bil må du ta buss fra Struer eller Holstebro, eller ta toget fra Vemb, som ligger på jernbanen mellom Holstebro og Ringkøbing. Her er forbindelsen usedvanlig dårlig så buss anbefales. Toget fra Lemvig til Thyborøn er en opplevelse alle bør få med seg er man først i denne delen av Danmark.
Mer om: Norden - Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER