Kolding er en mellomstor by ganske langt sør på Jylland. Det er ikke en utpreget turistby, men stor nok til å ha en del å by på, også historiske minnesmerker.
Kolding
Kolding er den sjuende største byen i Danmark med 62 000 innbyggere. Byen er et jernbaneknutepunkt med forbindelser til København, Århus, Esbjerg og Hamburg for å nevne noen. Det er derfor en by jeg flere ganger har passert med tog men jeg har aldri tidligere stoppet i Kolding.
Koolding
Jeg angrer ikke på at jeg valgte å overnatte i Kolding i to dager i mai men jeg var litt uheldig med timingen. Den ene dagen var nemlig Store Bededag som er en stor helligdag i Danmark, der alle butikker er stengt og mange serveringssteder også var stengt. I Danmark markeres denne dagen fjerde fredag etter påske. I Norge er det flyttet til en søndag som kalles bots og bededagen.
Kolding
Siden jeg ankom relativt sent på ettermiddagen dagen før Store Bededag var det meste stengt under mitt opphold i Kolding. Ikke at jeg led noen nød, for selvsagt var det noen spisesteder og cafèer var åpne. Men, ettersom Store Bededag er en typisk familiedag var det lite folk i byens gågater. Det er et større nettverk av fotgjengervennlige gater, slik det gjerne er i danske byer.
Kolding
Kolding fremstår ikke en som gammel by i dansk målestokk og byen ble først viktig mot slutten av 1800-tallet. Det betyr at du finner noen gamle hus og krokete gater, men byen fremstår som relativt moderne i forhold til en del andre byer i nærheten. Det er dog et viktig unntak og det er kongeslottet Koldinghus.
Kolding
Koldinghus ble grunnlagt på 1200-tallet og ligger på en høyde over sentrum med utsikt i alle retninger. Det er lett å forstå hvorfor man anla slottet her. Koldinghus brant ned i 1808 og var lenge bare en ruin, men har blitt grundig restaurert. Det kan virke som de ikke er helt ferdige ennå, men dette er likevel den store turistattraksjonen.
Koldinghus
Det virker kanske litt merkelig i dag, men Danmarks grenser har flyttet en del på seg gjennom tidene og i lang tid var Kolding en grenseby. Det var derfor naturlig å anlegge en festning på en av de høyeste åsene i området. Det har hatt flere funksjoner gjennom århundrene og det kan du se mer om inne i Koldinghus, som nå er et museum.
Koldinghus
Det koster DKK 125 å komme inn på slottet, men det å gå rundt på vollgravene er gratis. Herfra har man utsikt over sentrum og områdene rundt. På den motsatte siden ser man utover Slottssøen, en større innsjø som ligger nedenfor Koldinghus og utgjør et populært rekreasjonsområde. En annen attraksjon er St. Nikolai-kirken, som er en av landets eldste kirker.
Slottssøen
Kolding er som nevnt et viktig knutepunkt for jernbanen i Danmark. Herfra går de IC-tog til København minst en gang i timen, men vær oppmerksom på at de har forskjellige stoppmønstre. Noen tog stopper kun i Odense før de når hovedstaden. Det går også IC-tog en gang i timen til Esbjerg og en gang i timen til Fredericia, der noen få fortsetter til Århus. Sørover går det IC-tog til Sønderborg, Flensburg og Hamburg. Det er også regiontog som stopper på alle stasjoner mellom Århus og Esbjerg via Kolding.
Mer om: Norden - Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER