Skara er en av Sveriges eldste byer og den lille byen oser av gammel historie. Her finner man monumentale bygg som passer bedre i byer med 10 ganger så mange innbyggere, men atmosfæren er avslappet. Et godt valg for en helgetur.
Sparbanken Skaraborg
Skara er i dag en småby med drøyt 11 000 innbyggere og ligger øst for Vänern mellom Lidköping og Skövde, i Västra Götalands län. Men, i middelalderen var dette en svært viktig by der flere sentrale møter ble holdt, blant annet det svensk-norsk-danske rådsmøtet i 1458, som førte til Kalmarunionen.
Skara Stadshus
Da hadde byen allerede hatt en domkirke i flere hundre år og det var intet mindre enn to klostre i Skara. Selv om det er uklart nøyaktig når, regnes år 988 som året byen ble grunnlagt. Omtrent på samme tid ble det bispesete. Domkyrkan stammer fra 1000-tallet men fikk sitt nåværende utseende på 1800-tallet. Tårnene kan sees fra lang avstand, så allerede før du kommer til byen aner du gammel storhet. Skara er fortsatt sete for biskopen og er det eldste bispedømmet i Sverige.
Domkyrkan
En bygning det virkelig står respekt av er rådhuset i Skara, som egentlig ble oppført som en skole på 1800-tallet. Det ligger ved siden av domkirken og er omgitt av sentrumsparken som er et populært område for en spasertur. Skara Stadhus betyr det vi på norsk kaller rådhus. Det må ikke forveksles med Skara Rådhus, som på svensk er det man kalle et sted hvor råd samles, eller tinghus om du vil.
Skara bibliotek
På den andre siden av domkirken ligger byens bibliotek. Det første du legger merke til er det praktfulle gamla biblioteket, som nå huser byens turistinformasjon. Det nåværende biblioteket ligger ved siden av. Like bak dette finner du flere museum, først Veterinærmuseet og så Västergötlands museum, som blant annet har en stor utendørs avdeling med gamle bygninger.
Skara gamle bibliotek
En struktur som også er synlig kilometer unna er byens elegante vanntårn. Det ble bygd i 1898 og er fredet. Det var i bruk helt til 1960-tallet og er 52 meter høyt. Det ligger litt utenfor sentrumskjernen, men som sagt du ser det lett fra de fleste steder i byen. Det er omgitt av Vattentornsparken, der man i det ene hjørnet finner nok en elegant bygning, som tilhører eller har tilhørt en teaterskole.
Gamle hus i Skara
Siden dette er en gammel by er det også mange krokete gater med gamle trehus, men i sentrum er det dessverre blitt bygd en del mer moderne bygg som ikke helt står i stil, men sparbanken har i hvert fall bevart et gammelt stilig tårn, som jeg ikke har klart å få noe mer informasjon om. Forøvrig kan det nevnes at Skara er hovedkvarteret til kjeden Jula, som har et eget hotell i sentrum.
Jula hotell
Skara var lenge et jernbaneknutepunkt og her møttes mange av smalsporbanene i Vest-Sverige. Det var forbindelser i fem retninger men dessverre er alle lagt ned, med unntak av en kort strekning der det kjøres veterantog om sommeren. Det er et jernbanemuseum her med en samling av gamle vogner fra banen. Det er etter hva jeg forstod kun åpent på lørdager og kanskje torsdag ettermiddag. I praksis er det nok åpent når frivillige jobber på vognene og du kan se på.
Vattentornet
Det er også en stor fritidspark for hele familien i nærheten, men Skara Sommarland ligger et godt stykke utenfor sentrum. Skara kan ikke nåes med tog, men det går en ekspressbuss-rute fra Trollhättan via Lidköping til Skara som fortsetter til Skøvde. Det er også andre busser på denne strekningen så det går ofte buss. Det er også forbindelse til blant annet Vara og Falköping. Buss-stasjonen ligger ved den gamle jernbanestasjonen. Byen ligger ved E20 mellom Gøteborg og Stockholm.
Mer om: Norden - Les også
Gratis cruise på elva i Gøteborg
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER