Den har kostet fryktelig mye penger og er trolig mer hatet enn den er elsket, men for besøkende til Arendal er den nye glassheisen til Fløyheia verdt et besøk. Og, den er helt gratis, til og med.
Pollen i forgrunnen, heisen i bakgrunnen, midt i bildet
Den skulle koste 50 millioner kroner. Det er mye penger i seg selv, men sluttsummen ble 100 millioner kroner. Da er det ikke så rart at enkelte i lokalbefolkningen har rast fra seg i diverse medier. Åpningen i august ble kuppet av en aksjonist som klippet snora rett foran øynene på ordføreren. Men, nå er den der, heisen som tar deg fra torget i Arendal og opp på Fløyheia.
Tunnelen inn til glassheisen, inngangen er til venstre i bakgrunnen
Som turist er man neppe interessert i de lokale diskusjonene og budsjettoverskridelsene og som heis fungerer den helt fint. Det er en glassheis som gir utsikt i alle fire retninger. Men, siden turen starter inne i fjellet og to tredeler av turen går inne i det før nevnte fjellet er det bare på slutten av turen at heisen kommer til sin rett.
Slik ser det ut nedenfra
Jeg vil likevel ikke kalle det bortkastet med glass, fordi det gir en følelse av mer plass i stedet for bare en klaustrofobisk heis. Når man er på toppen har man utsikt over store deler av byen. Ikke bare ser man ned på sentrum, pollen og torget, men man kan også se langt utover de mange øyene i skjærgården, som Tromøy og Hisøy.
Fra heisen er det noen trapper ned til utsiktsplattformen
Bakgrunnen for at heisen ble foreslått var for å få en forbindelse fra sentrum til det nye fylkesmannbygget som huser det som nå heter Statsforvalteren i Agder. Fløyheia er den åsen som ligger rett ved siden av sentrum og fra før er det bygd en tunnel gjennom åsen fra torget til jernbanestasjonen. Dette er både en fotgjengertunnel og innkjøring til parkeringsplassene inne i fjellet.
Utsikt fra plattformen, i januar
Den nedre inngangen til heisen ligger 50 meter inne i denne tunnelen og kan være litt vanskelig å finne for de som ikke er lokalkjent. Jeg har gått gjennom tunnelen mange ganger på min vei til og fra jernbanestasjonen så jeg visste hvor heisen var av den grunn, men jeg la ikke merke til noen skilt som pekte meg i riktig retning. Men, er du på Torget så finner du et hull i fjellveggen.
Utsikt fra plattformen
Inne i tunnelen har man pusset litt opp veggene med litt gatekunst før du kommer til selve heisen. Det er to heiser med en kapasitet på 42 personer. Selve turen opp tar bare et par minutter. Det kanskje aller viktigste: Den er helt gratis å bruke og er åpen fra tidlig morgen til sent på kveld. Planmessig åpningstider er 06 til 22 hver dag.
Det nye Fylkesmannsbygget
Når du kommer ut av heisen kan du gå to retninger. Du kan gå ned noen få trinn og nyte utsikten på det som kan kalles en fritthengende balkong som henger over Torget. Det virker for meg litt vanskelig å komme fram her med f.eks rullestol, så det er litt underlig løsning i 2022. Det er heller ikke veldig stor plass på "balkongen", men under mitt besøk i januar var det på ingen måte noen kø.
Heisen og plattformen sett fra Fylkesmannsbygget
I den andre retningen går det en gangbro bort til fylkesmannbygget der det skal være et torgområde. Det er også mulig å spasere litt på Fløyheia og jeg så også noen sitteplasser som var utplassert forskjellige steder. Det er åpenbart mulig å kjøre opp hit også, men jeg aner ikke hvordan, men tør jeg foreslå å ta heisen opp og gå ned igjen?
Mer om: Norden - Les også
Tønder, nok en fin liten dansk by
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER