Tønder ligger omtrent så langt sør du kan komme i Danmark på vestsiden av Jylland. Nærheten til Tyskland er viktig, men en stopp i byen anbefales på det varmeste.
Tønder
Sammenlignet med Ribe er Tønder en relativt ny by, men den er gammel nok til å inneholde gamle bygninger og krokete gater med sentrumsnære boligkvarterer med lave og sjarmerende hus. I det hele tatt er førsteinntrykket at dette er en trivelig dansk by.
Tønder
Jeg nevnte at byen er ung sammenlignet med Ribe, men Tønder er likevel en av landets eldste byer som fikk stadsrett i 1243, ifølge Wikipedia. Det var opprinnelig en havneby men mistet allerede på 1500-tallet kontakten med havet på grunn av byggingen av store demninger for å hindre oversvømmelser som var vanlig før det.
Tønder
Etter krigen i 1864 ble Tønder en tysk by, ved navn Tondern. Dette området ble gjenforent med Danmark i 1920, noe som var ganske negativt for øknomien da man mistet mange tyske turister og handel med områdene i det som nå er Nord-Tyskland. Siden den gang har tilsynelatende ikke mye forandret seg i byen.
Tønder
Tønder er så heldig å ha dobbelt opp for turistene. Dette er både en hyggelig by i seg selv, men den er omgitt av flott natur. Mye av dette er tidligere våtmarksområder og byen var omgitt av vann til godt opp på 1900-tallet. En vandretur langs de mange dikene anbefales av mange og det er flatt som en pannekake så utmerket sykleterreng.
Tønder
I byen finner man blant annet et Zeppeliner-museum. Tyskerne hadde nemlig en base for luftskip i byen til 1918 og dette er det eneste sted i verden man finner rester av en hangar for Zeppeliner, ifølge omtalen. Det ligger i Gasværksvej 1 og er åpent fra mai til oktober.
Tønder
Selv kom jeg til byen en søndags kveld i september og da var det ikke mye aktivitet i byen. Det virket som det meste var stengt, men jeg fant flere åpne restauranter og antagelig var jeg byens eneste turist. Jeg har en følelse av at det er langt mer liv i gatene her på sommeren. Men, nå fikk jeg litt følelse av å ha en perle for meg selv.
Boligstrøk i Tønder
Men, jeg ble imponert over atmosfæren både i sentrumsgatene og utenfor. Byen bærer preg av å ha vært tysk i en periode, trolig den mest tyske av alle danske byer jeg har sett. Det er en lang gågate med butikker og serveringssteder og her finner man selvsagt torget og rådhuset og alt du forventer.
Vidå, elva i Tønder
Tønder ligger liksom litt utenfor allfarvei, helt nede i det sydvestre hjørnet av Danmark. Det er 5 kilometer til Tyskland, dit går det tog minst annenhver time men det er snakk om lokaltog til den nærmeste byen Niebüll. Nordover går det tog minst en gang i timen til Ribe og Esbjerg. Noen fortsetter nordover langs vestkysten og helt til Aarhus. Men skal du til København eller Aarhus så er det mer naturlig å bytte tog i Bramming. I Niebüll går det hyppige tog til Hamburg.
Mer om: Norden - Les også
Ribe, Nordens eldste og Danmarks fineste by
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER