Ribe er en åpenbaring av en by. Det er som du stiger inn i historien i denne særdeles godt bevarte middelalderbyen. Ribe er Nordens eldste by og jeg tør å påstå at det er den peneste byen i Danmark.
Ribe med domkirken
Trolig var Ribe en viktig markedsplass under tidlig vikingtid på begynnelsen av 700-tallet. Byen feiret sitt 1300-års jubileum i 2010 og det man er helt sikker på er at det ble bygd en kirke på 800-tallet og at byen ble bispesete i år 948. Det førte til at byen vokste og var en av de viktigste og største byene i Danmark under Middelalderen. Men, så skjedde det noe som førte til at byen mistet sin status.
En gate i Ribe
Det er nesten sprøtt å tenke på i dag, men Ribe var faktisk en havneby. Det er ikke så langt til Vesterhavet og elven Ribe Å var farbar helt til 1600-tallet, noe som etter hvert førte til at Esbjerg ble grunnlagt og overtok mye av aktiviteten fra Ribe. Men, denne nedgangen førte også til at det du ser i dag er omtrent den byen du ville ha opplevd i Middelalderen.
Et bolighus og en butikk
Det er dette som er så fascinerende med Ribe, du går nemlig på historisk grunn hvor du enn beveger deg. Nesten alle husene er eldgamle og over 100 er allerede fredet. Det er gate etter gate med brostensgater og lave gamle hus. Den moderne tid er forfriskende fraværende i denne eldgamle byen, som er overraskende stor til å huse bare 9000 mennesker. Det meste av gatenettet stammer fra Middelalderen. Hemmeligheten er selvsagt ute og byen er i høysesongen full av turister på dagtid, men på kveldstid i september var det forfriskende rolig.
Havna i Ribe
Severdighetene er mange hvis du liker historie. Her finner du Ribe domkirke som stammer fra 1100-tallet. Dette er den eneste kirken i Danmark med fem skip og kan sees tydelig fra mils omkrets. Den må ha vært enda mer imponerende når den ble bygd, men det forteller litt om hvor viktig byen var. Sankt Katarina-kirken har røtter fra 1250 og et klosteranlegg, den nåværende kirken er fra 1450.
Hotel Dagmar
Her finner du det eldste rådhuset i Danmark i en stenbygning fra 1496, som fungerte som rådhus fra 1709 til 2007. Den gamle arrest er en annen monumental bygning fra 1500-tallet, den ble brukt som fengsel i nyere tid men ble oppført som yrkesbolig for presten. Du finner også Taarnborg i en sidegate, dette er en bispebolig fra 1500-tallet og er et av de best bevarte eksemplene på arkitektur fra renessansen.
En gate i Ribe
Selvsagt finner du flere musèer, blant annet Ribes vikinger, et kulturhistorisk museum med arkeologiske funn med fokus på vikingtiden. Utenfor byen finner du Vikingecenteret med rekonstruerte bygninger og enda lenger ute finner du Vadehavscenteret, med historien om Vadehavet og hvor viktig det er for området. Ved lavvann blir Vadehavet tørrlagt og dette fenomenet er på Unescos verdensarvliste. Vadehavet strekker seg sørover til Nederland.
Elven Ribe Å
Ribe har faktisk også en annen attraksjon og det er byens spisesteder. Jeg har vært i Ribe flere ganger og får alltid svært god mat. Dette har jeg hørt er en helt bevisst strategi og det er liksom bare prikken over ien. Nå skal det sies at det er spisesteder av forskjellige karakter og det er ikke gourmet food overalt, men selv under mitt besøk i september i fjor var det nok tilbud på kveldstid.
En gate i Ribe
Ribe ligger på Syd-Jylland mellom Esbjerg og Tønder, som er ved grensen til Tyskland. Det går tog fra Esbjerg opptil to ganger i timen, et av disse fortsetter til Tønder og Niebüll i Tyskland, med forbindelse til Hamburg. For København er det enkleste å bytte i Bramming: Skal du til Aarhus er det noen tog som fortsetter fra Esbjerg oppover vestkysten til Aarhus, men det er raskere å bytte til regiontoget fra Bramming. Togstasjonen i Ribe ligger utenfor den gamle sentrumskjernen, men det er ikke mer enn 10 minutter å gå. Bussene går fra togstasjonen. Det er også en stasjon som heter Ribe Nørremark, men denne er langt fra sentrum.
Mer om: Norden - Les også
Struer, rolig by med flere godbiter
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER