Jönköping er en svensk storby som få nordmenn snakker om. Det er kanskje fordi byen har uventet dårlige togforbindelser. På pluss-siden er byen omgitt av sjøer.
Kanalen, mot Munksjön
Jeg kunne kanskje valgt et bedre tidspunkt på året for et besøk til Sveriges åttende største by, for midten av desember betød at sola gikk så tidlig ned at jeg nok en gang måtte oppleve byen etter mørkets frembrudd, som jo også var tilfelle med Uddevalla og Trollhättan. Når temperaturen i tillegg var rundt 0 grader og hålken gjorde det vanskelig å holde seg på beina så skal jeg ikke påstå at dette var en trivelig opplevelse.
Östra storgatan
Eller vent litt, det var ikke så ille likevel, takket være den svenske folkesporten fika. Det betyr at du har mange cafèer å velge mellom for å nyte noe varmt i koppen og noe godt attåt. På den måten kommer man seg rundt i byen på denne tiden av året, avbrutt av mange kaffepauser, men det er da ikke noe utrivelig i det. Jeg fikk dermed en smakebit av Jönköping og opplevde nok til å tenke at jeg må komme tilbake på en litt varmere tid av året.
Kanalen, mot Vättern
Det er sikkert mange som ikke har hørt om Jönköping, selv om byen har rundt 100 000 innbyggere og ligger sentralt plassert i Sør-Sverige. Men, byen har en fin plassering ved Vätterns søndre bredde og er omgitt av flere innsjøer som Munksjön og Rocksjön. Jönköping har etterhvert spredd seg utover og slukt tettstedet Huskvarna, som de har jobbet med symaskiner sikkert har hørt om.
Per Brahegymnasiet
Dette er en gammel by, Jönköping fikk stadsprivilegier allerede i 1284. Det er mange fine gamle bygninger å se på, men det er ikke noe egen gamleby som sådan. Sentrum har spredd seg på begge sider av kanalen som forbinder Sveriges nest største innsjø, Vättern med Munksjön. Hovedgata Östre Storgatan, på østsiden av kanalen, er gjort om til en lang gågate med butikker og serveringssteder.
Munksjön, sett fra sentrum
På vest-siden av kanalen finner man flere offentlige bygninger, som rådhuset, Per Brahegymnasiet, landshövdingsresidenset og jernbanestasjonen. For å komme dit må man gå gjennom de to parkene Rådhusparken og Hamnparken som sammen med kanalen utgjør et ganske populært område også på vinteren, det er helt sikkert enda mer liv her på sommeren. Også på vestsiden finner man mange butikker og spisesteder.
Skulptur ved Munksjön
Men, i Sverige er Jönköping mest kjent for sine mange kirker, som har gitt byen tilnavnet: Sveriges Jerusalem. En av dem lå like ved hotellet jeg bodde på og det var Sofiakyrkan. Den ligger i bydelen Väster, altså vest for kanalen. Den ble til på 1850-tallet da slottet som lå her tidligere ble gjort om til en bydel med svært kvadratiske kvartaler og noen brede avenyer.
Promenaden langs Munksjön
Den store attraksjonen er de mange sjøene, med badestrand og promenade langs Vättern og mulighet til å gå rundt hele Munksjön. Av innendørs aktiviteter kan man nevne Tändsticksmuseet, altså fyrstikkmuseet. Fyrstikkfabrikken var en viktig stolpe i byens historie og det var her man fant opp de såkalt sikre fyrstikkene og som gjorde Sverige til en ledende nasjon innen fyrstikk-produksjon.
Sofiakyrkan
Togforbindelsen er usedvanlig mangelfull for en svensk by på denne størrelsen. Det er kun ett daglig snabbtåg til Stockholm og det går tidlig på dagen. Ellers må du bruke et av mange lokaltog til Nässjö eller Falköping og bytte til IC eller X2000 der. Det går noen få lokaltog hele veien til Göteborg og noen andre til Skövde. Det går også lokaltog til Värnamo og Halmstad, men felles for alle retninger er det stort sett går veldig tregt.
Mer om: Norden - Les også
Åmål, bedre enn sitt rykte
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER