Endelig fikk jeg kommet meg til utlandet etter for første gang siden pandemien startet. Og, endelig fikk jeg sett litt av Skagen, en av nordmenns favorittbyer i Danmark.
Gågata i Skagen
Ja, du leste riktig, jeg har faktisk aldri vært i Skagen før. Jeg er vel omtrent den eneste nordmannen i verden som ikke har vært i Danmarks nordligste by, for jeg synes alle snakker om hvor trivelig det er i Skagen. Så jeg la inn noen timer for å se litt på byen.
Et torg i Skagen
Jeg ankom Skagen med tog, på et lokaltog fra Aalborg via Fredrikshavn. Det var en ganske ålreit tur på slutten, ettersom det er kort vei til kysten når man nærmer seg Skagen får man sett en del av kystlandskapet. Stasjonen ligger sentralt en kort spasertur fra byens gågate. I selve stasjonsbygningen er det nå en brukthandel.
Et annet torg i Skagen
Skagen er et stort turistmål for nordmenn, svensker og også dansker, som særlig ankommer i småbåter. Selve byen har cirka 8000 innbyggere og våkner åpenbart til liv i sommersesongen. Men, det skal sies at det var helt OK med folk på en onsdag i slutten av september. Været var vekslende, småsur vind i det ene øyeblikket og 17 grader og solskinn det neste.
Skagen kirke
Faktisk er jeg litt glad for at jeg kom på denne tiden og ikke midt i turistsesongen for det er en liten by og jeg kan gjette meg til at det blir folksomt her i juli. Antallet overnattingssteder og spisesteder forteller deg raskt at det er mange turister som kommer hit. Jeg vil tro at det er mange som drar ut til Grenen eller andre deler av kysten, men det er noe å se på i byen også, som et par kirker og museum.
Havna i Skagen
Jeg må innrømme at jeg gjorde ikke så mye annet enn å gå en lang tur rundt i byen, ned på havna, fikk meg en frokostbøf som er noe av de mest danske jeg kan tenkte meg og selvsagt var innom en av byens mange isbarer. Var ikke helt imponert over maten, men isen var nå god i hvert fall og de serverte også kaffe med mulighet til å sitte utendørs.
En av byens mange isbarer
Det betød at jeg ikke dro ut til Grenen, som er den nordligste tippen av Danmark, der Skagerak og Kattegat møtes. Så er det da også mye enklere å komme seg ut dit om sommeren da mange turister blir fraktet til Grenen med hjelp av traktorer. Det ble litt for langt å gå for min del. Det får bli en annen gang!
Hva er vel Danmark uten pølseboder?
Så var spørsmålet: Lever Skagen opp til all hypen byen får i Norge. Nå er det vanskelig å konkludere etter en liten ettermiddag, men jeg kan godt forstå at mange liker seg her. Passe trivelig by, med et spennende havneområde. Men, jeg må innrømme at jeg har sett mer spennende byer i Danmark og synes ikke Skagen er såå spesiell. Men, det er nær Norge og samtidig svært annerledes enn norske byer, så for all del, en grei introduksjon til Danmark.
Havnebanen går tvers gjennom sentrum
Har du ikke egen transport er toget det åpenbare valget for å komme til Skagen. Det er endestasjon for Skagenbanen fra Fredrikshavn og en gang i timen går det tog til og fra Aalborg, som er cirka to timer unna. Morgen og ettermiddag går det også ekstratog som går til Hjørring, der du bytter til tog til Aalborg. Dette gir halvtimes forbindelse store deler av dagen. Fra Hirtshals kan det se ut som en omvei å ta toget, men det er ingen kollektivforbindelse langs nordkysten av Nord-Jylland.
Mer om: Norden - Les også
Sandnessjøen, midt på Helgelandskysten
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER