Sjøgata er det store trekkplasteret i Mosjøen, med gamle trehus og sjøboder ned mot Vefsnfjorden. Men, denne trivelige byen har mer å by på for tilreisende, ikke minst i form av natur.
Mosjøen fra sør, med Fru Haugans hotell
Mosjøen har uten tvil en spektakulær beliggenhet, med høye fjell omtrent på alle kanter. Det mest iøyenfallende er det 818 meter høye Øyfjellet som gir byen svært god beskyttelse mot havvinder, men det gir også utfordringer i form av snøskred om vinteren. Mosjøen selv ligger på havnivå og det er Vefsnfjorden som er forbindelsen til resten av Helgelandskysten.
Vefsnfjorden, med Øyfjellet til venstre
Sjøgata i Mosjøen består av Nord-Norges lengste rekke av trehus og -brygger fra 1800-tallet, og er en av byens mest kjente severdigheter. Den er såpass unik at den fortjener et eget blogginnlegg og det har jeg allerede skrevet her: Sjøgata i Mosjøen, en trivelig oase. Intet besøk er komplett uten et besøk her, men det er mer å se på i Mosjøen
Gågate i sentrum av Mosjøen
Selve sentrum i Mosjøen ligger et kvartal innenfor Sjøgata og det er her man finner byens gågate(r) og butikker og kontorer av diverse slag. Mosjøen har også en egen bypark som i 2010 ble kåret til Årets grønne park av norske anleggsgartnere. Den ble gjenåpnet i 2008 etter flere års restaurerings-arbeid og er en trivelig og fredelig grønn plass på sørsiden av sentrumsgatene.
Den historiske Shell-stasjonen
Byen har også en gammel bensinstasjon som er helt unik og en severdighet i seg selv. Bensinstasjonen ble i 1933 oppført av bilforhandleren Halvdan Vik. Av alle stasjonene som ble bygget i denne stilen, er Shell-stasjonen i Mosjøen den eneste som står igjen. Bensinstasjonen ble til slutt overtatt av Vefsn Museum, som blant annet tilbakeførte det meste av fasaden til den opprinnelige og anskaffet bensinpumper som var lik de originale, opplyser Wikipedia.
Helgelandstrappa
Den nyeste attraksjonen i Vefsn ligger like utenfor Mosjøen sentrum. Helgelandstrappa er en steintrapp som trolig blir Norges lengste sammenhengende steintrapp når den er ferdig. Den tar turgåere opp Øyfjellet og starter cirka 1 kilometer fra sentrum. Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av Helgelandstrappa under Festspillene i Helgeland i juli 2019. Det er i første omgang 350 høydemeter opp til Trongskardet. Da har du gått 1 kilometer men til gjengjeld har du god utsikt over byen og fjorden.
Helgelandstrappa
Det er ikke bare trappa som er trekkplasteret her. Helgelandstrappa gir deg også tilgang til en Via Ferrata og en Zipline som går tvers over Vefsnfjorden og er en rask måte å komme tilbake til sentrum på. Ellers må du gå over en bru, der jeg selv fikk erfare at vinden kan stå ganske kraftig på. Denne dagen var Zipline stengt, men normalt ville du landet ved Fru Haugans Hotell.
Mosjøen, sett fra Helgelandstrappa, rett under Zipline
Dette er et historisk hotell og skal være Nord-Norges eldste hotell. Helt siden 1794 har handelstedet tatt imot overnattings og bespisningsgjester. Fru Haugans Hotel og restaurantene har vært drevet og eiet av samme familie siden 1885, står det på hjemmesiden. Hotellet har i dag 129 rom, 2 restauranter, 2 barer og en spektakulær uteservering med stor hotellhage på elven Vefsna sine bredder. Hotellet markerer slutten på Sjøgata. Hotellet består av flere bygninger, noen eldre enn andre.
Fru Haugans hotell
Togstasjonen i Mosjøen ligger en drøy kilometer fra sentrum og Sjøgata, men det er enkelt å gå. Det er 3 avganger daglig til Trondheim og tre avganger daglig til Bodø, i tillegg til en fjerde avgang til Mo i Rana. Alle disse togene har korrespondanse med buss til Sandnessjøen, ellers er det begrenset med kollektivtransport. Mosjøen har egen flyplass, som betjenes av Widerøe og i all hovedsak har flyginger til Trondheim og Bodø. E6 går gjennom byen for deg som har egen transport.
Mer om: Norden - Les også
En trivelig spasertur i Trondheim
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER