Man klarer liksom ikke å la være å la seg sjarmere av Tvedestrand. Byen ligner mye på andre sørlandsbyer med hvitmalte gamle trehus og trange gater, men det er likevel noe eget med denne sørlandsbyen.
Tvedestrand sentrum, med Fjæretjenn i forgrunnen
Kanskje det er beliggenheten, som er litt overraskende. Når du ankommer med bil eller buss tror du først at du har god utsikt på vei ned til det som ser ut som en by ved vannet. Men, så viser det seg at dette er en innsjø, Fjæretjenn og det du trodde var byen, bare er den øverste delen av Tvedestrand.
Strykejernet
Dette er forsåvidt sentrum av byen og det er her du finner butikkene og mange av serveringstedene. Det mest spesielle bygget er Strykejernet, som sies å være Norges smaleste bygg. Men, du finner også nisjebutikker og cafèer og mye annet i gatene som selvsagt er belagt med brostein.
Hovedgata, på toppen
Jeg ankom Tvedestrand på en høstlig november-dag, med litt sol og litt regn om hverandre. Dette er et velkjent sommersted, men å komme hit i november gir en helt annen atmosfære. I tillegg er det få som reiser i det hele tatt om dagen, så jeg fikk bokstavelig talt gå i fred.
Hovedgata, på vei ned til fjorden
Jeg sitter pris på å få slike perler for meg selv når jeg er på tur. Som du ser på bildene var det ikke mye folk noe sted, men heldigvis var Bonzo cafè åpen så jeg fikk meg en kaffe og bakervarer. Jeg fikk inntrykk av at det meste var stengt av spisesteder, men det er nok noe som er åpent på kveldstid.
Tvedestrand nedre, med fjordhotellet
Tvedestrand kaller seg selv bokbyen. Ifølge VisitNorway finner du på hvert gatehjørne antikvariater og bruktbokhandler med gamle skatter som tar deg med på spennende reiser, side etter side. Det er kanskje å overdrive litt, men jeg så da flere slike butikker og langt flere enn jeg ventet å finne i en liten by. Jeg vil tro det er enda flere som er åpne i sommersesongen.
Tvedestrandfjorden
Jeg må få lov til å kalle Tvedestrand en liten by, siden innbyggertallet er på rundt 2500. Som nevnt før er sentrum oppe ved Fjæretjenn, men det er nedover mot Tvedestrandsfjorden at du finner de eldste strøkene. Det er lett å finne for det er bare å følge Hovedgata. Ja, den heter faktisk det. Dette er en trang og bratt bakke der man finner flere bokhandlere og antikvariater.
Tvedestrandfjorden
Nede ved fjorden er det sikkert kjempefint på en fin sommerdag. Jeg fikk en høststorm midt i ansiktet og fikk bare såvidt tatt noen bilder før jeg måtte søke ly. Her nede ligger også Tvedestrand Fjordhotell og flere typiske utesteder. Dette har vært et strandsted i mange hundre år, men vokste i størrelse da det ble havn for Nes Jernværk. Tvedestrand ble ladested i 1836 og vedtok bystatus i 1997.
Badeplass, Fjæretjenn
Tvedestrand ligger ikke veldig langt fra E18, som etterhvert har blitt en firefelts motorvei. Det går busser til Arendal minst en gang i timen og til Risør minst annenhver time. Det går også noen busser til Vegårshei, som skulle ha nærmeste togstasjon. Jeg tror dog at bussene ikke korresponderer med togene, så det beste alternativet er å ta tog til Arendal og buss videre til Tvedestrand. Det virker heller ikke som ekspressbussene stopper i nærheten av Tvedestrand. Bussholdeplassen ligger i den østre enden av Fjæretjenn.
Mer om: Norden - Les også Tidlig vinter i Arendal
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER