Jeg la nylig ut et innlegg fra et besøk i Kristiansand i desember. Men, jeg har vært flere ganger i Sørlandets hovedstad i høst og under mitt besøk i oktober var det så fint vær at jeg kunne sitte ute og drikke kaffe. Byen viste seg virkelig fra sin fineste side.
Torget i Kristiansand
Kristiansand har liksom blitt både mitt "syden" og min "storby" denne høsten. På grunn av koronapandemien er det begrenset hvor man kan reise uten å komme i en sone hvor det er mye smitte, men Agder har vært blant fylkene som generellt har hatt lavest smitte. Forstå meg rett, også Sørlandet har hatt noen runder, men da jeg dro til Kristiansand i oktober var situasjonen 0 smittede de siste 14 dagene.
Torget og Markens
Nok om Korona! Kristiansand er faktisk en flott by også om høsten. Nå hadde jeg griseflaks med været og opplevde strålende sol fra en til tider skyfri himmel og 15 plussgrader. Det var så varmt at kaffen kunne drikkes utendørs og ikke nok med det, jeg fant også en overraskende bra isbar, med uteplasser. Hvorfor har jeg ikke utforsket denne byen mer før, er det jeg lurer på nå?
Domkirken i Kristiansand
De fleste som har vært i Kristiansand kjenner Markens, byens hovedgate og en gågate som strekker seg fra E18-enden av Kvadraturen og nesten ned til strandkanten. I denne gata finner man alt man måtte ønske av butikker og serveringssteder og i sommer-sesongen er det nesten litt for mye folk i Markens. Det er vel derfor jeg har en tendens til å reise til andre byer. Men, på en flott høstdag var det akkurat passe med folk.
Skippergata ved Drømmeplassen
Men, Kristiansand er mer enn Markens. Sentrum sprer seg utover blant annet i Kirkegata og Skippergata, som begge har butikker og cafèer av mer personlig preg. Drømmeplassen er en kaffebar som ligger i krysset mellom de to nevnte gater og har nærmest blitt mitt stamsted i byen. Forøvrig er det en rekke kaffebarer i Sørlandets hovedstad og de fleste av disse er lokale, selv om Starbucks har lurt seg inn på Torget.
Posebyen
Går du enda et kvartal vekk fra Markens kommer du til Posebyen, som er et strøk med gamle og trivelige Sørlandshus. Du merker stor forskjell på arkitekturen i sentrumsgatene og Posebyen, men en gang i tiden så hele byen ut som den nå gjør i Posebyen. En stor bybrann i 1892 la store deler av sentrum i ruiner, og Posebyen er det som er igjen av trehusbebyggelsen før det.
Posebyen
Opprinnelsen til navnet Posebyen er noe uklart. En forklaring er at det stammer fra det franske «repos» som betyr hvilested. Dette fordi innbyggerne av denne delen av byen hadde gode inntekter ved å losjere soldater fra festningene, ifølge Wikipedia. Det var arbeidere og underklassen som bodde i Posebyen, De rike bodde i Østerhavnen eller Vesterhavnen.
Posebyen
Tilbake i Markens fant jeg noe så unorsk som en isbar med hjemmelaget is som er åpen hele året! Den heter Sval Gelato og kaffe og isen smakte utmerket. De har flere smaker å velge mellom selv utenfor sommersesongen, noen kjente smaker og noen du sikkert aldri har prøvd. Sval ligger akkurat der gågata slutter, i krysset mellom Markens og Dronningens gate. For enkelhets skyld: McDonalds ligger rett over gata, i en stilig bygning må jeg si.
Sval Gelato og Kaffe
Kristiansand har gode forbindelser i alle retninger, med normalt flere daglige ferjer til Hirtshals i Danmark. Det går tog til Oslo og til Stavanger cirka annenhver time, men det går enda oftere buss til Oslo. Merk at det er varslet eller innført innstillinger på grunn av korona og dette forandrer seg hele tiden. Det er flyplass i området med forbindelse til flere norske byer, men i desember 2020 ingen utenlands-fly. Lokalt går det buss hver halvtime til Mandal og Arendal for å nevne noen byer.
Mer om: Norden - Les også Et adventsbesøk i Kristiansand
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER