Farsund er en ganske typisk sørlandsby, egentlig. Dette er en småby med hvitmalte trehus omgitt av sjø og natur på alle kanter. Likevel føles dette som et litt spesiellt sted.
En statue i Farsund
Jeg har lenge hatt planer om å ta en tur til Farsund og endelig fant jeg en mulighet denne høsten, ettersom det denne høsten ikke har vært spesiellt aktuellt å dra til utlandet. Jeg dro til byen på en dagstur fra Mandal og klarte akkurat å treffe en godværsperiode mellom to regnskyll. Byen viste seg sånn sett fra en fin side.
Fjordpromenaden i Farsund
Farsund er ingen stor by, egentlig en av de minste som kalle seg sørlandsby med rundt 3000 innbyggere. Likevel er det nok å se på til å fylle en høst-ettermiddag hvor det egentlig ikke var noe spesiellt som skjedde.
Farsund sentrum
Alle sørlandsbyer ligger ved kysten og Farsund er så omgitt av vann at du må over flere bruer for å komme til sentrum. Jeg ble aldri helt klok på om dette er fastlandet eller ikke, det føles som en øy der Lyngdalsfjorden munner ut. Det er lett å forstå at dette var et viktig sted den gangen transporten i all hovedsak foregikk til sjøs.
Husan og Rederiet hotell
Nå ligger Farsund litt utafor allfarvei, for hovedveien E39 ligger et stykke inn i landet, ved Lyngdal, mens toget ikke en gang er i nærheten av kysten. Det gjør at byen får et ekstra autentisk preg med mange gamle bygninger plassert i terraser oppover en åsside. Går man til toppen får man god utsikt fra utsiktspunktet Varbak.
Farsund sentrum
Selv spaserte jeg ikke helt opp, delvis på grunn av faretruende skyer, men halvveis oppe i bakken ligger en fin bypark og Frelserens kirke. Det er ikke store avstander å snakke om, så like ved ligger byens rådhus, som opprinnelig var et stort kjøpmannshus. Det bærer navnet Husan, som jo betyr hus i flertall. Bygningen fra 1790-årene ble regnet som landets nest største verdslige trebygning.
Parken foran kirken
Det sier jo litt om byens betydning på den tiden. Like ved ligger Hotell Rederiet, også det med byginger fra 1700-tallet og en nyere del fra 1900-tallet. Du finner også flere pene gamle bygårder, som nok en gang minner om at byen var viktigere i gamle dager. Rett på nedsiden av de to flotte bygningene ligger byens kjøpesenter, Amfi, som ganske ikke er like estetisk pent, men litt stilig der det ligger omgitt av vann.
Langs fjorden i Farsund sentrum
Vannet står selvsagt i fokus og selv om det var en ganske stille høst-ettermiddag var det svært trivelig å gå langs fjorden, med en slags promenade og over på øya Gåsholmen. Dette er et område jeg kan se for meg er livlig på en varm sommerkveld. Som nevnt før var det ikke så mye som skjedde den dagen jeg var på besøk, men jeg fant da en trivelig cafè så jeg var rimelig fornøyd.
Langs fjorden i Farsund sentrum
Det går direkte busser fra Kristiansand til Farsund via Mandal og Lyngdal en gang i timen på hverdager, annenhver time i helgene. Det tar nesten to timer ettersom man skal innom flere steder på veien. Det er også mulig å ta buss videre innover Lista-landet, men skal du nordover er det best å satse på bytte i Lyngdal. Det er langt til nærmeste togstasjon. Buss-stasjonen er på kjøpesenteret Amfi.
Mer om: Norden - Les også Mandal, en god blanding av gammelt og nytt
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER