Det begynner å bli mange år siden jeg så Bryggen i Bergen for første gang. Likevel slutter aldri denne verdensarven å fascinere, her får man virkelig følelsen av å gå mange hundre år tilbake i historien.
Bryggen
Bergen var lenge den viktigste byen i Norge og også en viktig Hansaby. Bryggen var sete for den hanseatiske virksomheten i Norge mellom 1360 og 1754, men Bryggen selv ble grunnlagt allerede i 1070. Området består av 13 mål med 61 fredede bygninger og er skrevet inn på Unescos verdensarvliste, ifølge Wikipedia.
Langs hele Vågen lå Bryggen, den autentiske delen er i midten.
Det som fascinerer mest med Bryggen, er ikke den spesielle arkitekturen, som hele byen er preget av i både små og store hus. Å gå inn i Bryggen er en unik opplevelse av hvordan denne byen så ut for mange hundre år siden. Dette er ikke en rekonstruksjon, dette er den faktiske Bryggen slik den alltid har sett ut.
Inne i Bryggen
Når det er sagt har det selvsagt skjedd en del siden 1070. Det har vært en rekke branner, den siste i 1955. Da sto det mange bergensere og jublet fordi dette var kjent som Tyskebryggen, altså der tyskerne holdt til. Og like etter andre verdenskrig var det mange som ikke likte tyskere og i tillegg så var bevaring ikke i tiden.
Bak Bryggen
Det egentlige Bryggen strakk seg helt fra Rosenkrantztårnet og til innerst i Vågen. I dag er bare en fjerdedel igjen, resten er rekonstruert eller det er bygd store leiegårder. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene er en ekte Bryggen-gård men ligger litt for seg selv, og Bryggen gikk altså helt inn hit og et stykke innover.
Bryggen
Det er den autentiske delen som er det som fanger oppmerksomheten. Det er lett å se hvilke hus som er gamle, fordi fasadene ikke lenger er rette. Disse husene har antagelig stått her siden er brann på 1700-tallet, noe av dette er kanskje enda eldre. Men, uansett ble det etter bybranner bygd opp igjen som det var, så det ser omtrent ut som det gjorde for 1000 år siden.
Bak Bryggen
I dag er Bryggen på Vågen-siden bortimot en eneste lang rekke av utesteder, med flott uteservering ned mot vannet, men det er det som er innenfor den heftig fotografterte fasaden som fascinerer meg. Her ligger det enda flere cafèer men også butikker, gallerier og diverse kontorer. Ingen hjørner er rette og man tror av og til at det er i ferd med å falle overende, men det er det som er sjarmen.
Inne i Bryggen
Kanskje ikke det folk ser mest på, men jeg er imponert over det man ser over selve første etasje. Altså trappe-systemet, alt i tre og det som åpenbart er gamle systemer for å flytte varer, både opp, ned og fram og tilbake. Mye av det brukes ikke lenger, men som sagt det gir et unikt innblikk i hvordan området så ut for mange hundre år siden. Og, det er altså her fortsatt.
Inne i Bryggen
Det er en annen ting med Bryggen og det er den mørke fremtiden. Dette er bygninger i tre, så en brann vil kjapt ødelegge mye. Men, samtidig synker Bryggen og oversvømmelser er nærmest blitt en vane. Det er en fare for at alt dette forsvinner en dag, det blir nok bygd opp igjen men det blir liksom ikke det samme. Ikke at det skjer i morgen, men naturens gang er det nesten ikke noe å gjøre noe med.
Mer om: Norden - Les også Ålesund, mer enn bare jugendstil
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER