Ålesund er en praktby for alle som liker arkitektur. Dette er uten tvil den mest særpregede jugendstilbyen i Norge. Hele byens sentrum ser ut som det er bygd ut samtidig, og det er helt riktig.
En kino i Ålesund
Det var bybrannen i 1904 som skulle forandre Ålesund for alltid. Dette var en av de største brannene i Norge. Byen bestod på den tiden omtrent utelukkende av trehus og brannen ødela omkring 850 hus og minst 10 000 mennesker ble husløse. Heldigvis var det bare en person som døde. Bykjernen ble gjenreist på bare tre år i form av murbygg i særpreget jugendstil.
Ålesund
Over 300 hus i mur ble oppført og mange av disse med sterke innslag av tidens moderne arkitektur, art nouveau eller jugendstil. Som en følge av dette er Ålesund blitt internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Derfor har byen en spesiell plass i norsk arkitekturhistorie, skriver Wikipedia.
Ålesund
Jeg er ikke akkurat noen ekspert, men jeg liker byarkitektur fordi det gjør noe med atmosfæren i byen. De fleste byer har noen hus i en eller annen stil de er stolte av, i Ålesund kan du vandre gate etter gate og se hus som er friske og ungdommelige i stilen. Jugend-stil kan oversettes som ungdoms-stil og kom som en motreaksjon på den mer akademiske stilen som preget 1800-tallet.
Gågata
Jeg tror selv de som ikke egentlig er interessert i arkitektur synes Ålesund er spesiell og det er ikke bare noen få gater i sentrum som er bevart. Du finner mange bygninger i jugend-stil også utenfor selve sentrumskjernen. Men, det er i de sentrale delene av byen at dette er mest tydelig og i området rundt Brosundet. I det hele tatt er en spasertur i Ålesund noe jeg kan anbefale.
En helt vanlig boliggate
Det tidligere Svaneapoteket sies å være er et av de fremste eksemplene på jugendstil i Norge. Det er også her du finner Jugendstil-senteret i Ålesund. Det ligger ved Brosundet rett ved siden av broen så det skulle være lett å finne. Den kanskje mest særegne bygningen i byen er tårnet i Parkgata 1, som faktisk rommer en kino
Moloveien
Det du ser i Ålesund i dag er i all hovedsak bygd opp etter bybrannen i 1904, men det var en gate som slapp unna flammene. Det var Moloveien, der man kan se hvordan Ålesund så ut før bybrannen. Det er ikke så mange hus igjen, men det ligger blant annet et fiskerimuseum og en teaterfabrikk i dette området, som ligger litt bortgjemt på Aspøya.
Dråpe kaffehus
I den andre enden av sentrum i Kipervikgata finner du byens beste kaffebar, Dråpe. Den ble anbefalt av lokalkjente og er en cafè helt etter min smak, med masse bord og stoler og ikke minst god kaffe. Det var også mye folk og god stemning selv om det allerede var etter klokken 18 når jeg kom fram. Dette er en type uavhengig kaffebar man forventer å finne i en større by.
Inne på Dråpe
Ålesund har ingen togstasjon, men det går tog til Åndalsnes og bussene korresponderer i begge retninger. Ellers er buss-tilbudet ganske bra, ekspressbusser går hver time i retning Molde ( med ferje ) og til Volda ( også med ferje ). Det går også ekspressbusser til Trondheim, Bergen og Oslo. Flyplassen ligger på øya Vigra, som kan nås ved hjelp av en serie med undersjøiske tunneler.
Mer om: Norden - Les også Loen skylift, en flott men litt dyr taubane
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER