Stryn er et navn de fleste kjenner, men selve sentrum er en ganske døll opplevelse. Det finnes imidlertid en liten historisk del som mange turister ikke ser og så er jo omgivelsene til dels spektakulære.
Den gamle delen av Stryn
Jeg overlater beskrivelsen denne gangen til visitnorway.no: - Stryn ligger innerst i Nordfjord, i et område som er kjent for sine blå isbreer, majestetiske fjell, frodige daler og dype innsjøer. Stryn er et mekka for friluftsfolk året rundt. Og så er det sånne som meg, som forsåvidt er glad i å vandre litt men er 10 ganger mer urban enn jeg er friluftsmenneske. Jeg tok en tur til Loen og prøvde den nye skyliften de har fått der, men det er selvsagt mye annet natur-messig jeg kunne gjort.
Tonning Bru
Det moderne sentrum av Stryn viste seg å være en kandidat til listen over Norges mest kjedelige tettsteder. Da tenker jeg på det arkitektoniske og sentrum-atmosfære, det var fullt av liv og masse folk og mye som skjedde under mitt besøk i slutten av juli i år. Det var faktisk altfor mye folk, men det skal jeg komme tilbake til. La meg først si noen positive ord om Stryn.
Den gamle delen av Stryn
Jeg bodde nemlig på Visnes hotell, som er historisk hotell en drøy kilometer utenfor sentrum på den andre siden av Stryne-elva. Hotellet skal jeg skrive litt om i et senere blogginnlegg, men plasseringen gjorde at det mest naturlige var å spasere til sentrum gjennom den eldste delen av Stryn. Det er ikke noen stor gamleby, men her finner man sjarmerende gamle trehus og ikke minst en elegant trebru.
Tonning bru
Dette er brua som i mange år var den eneste som forbandt Stryn og Visnes og var dermed et knutepunkt for trafikken helt inntil den nye riksveibrua kom, nærmere fjorden. Tonning bru heter den og skal være den eldste trebrua i denne delen av landet. Brua sto ferdig i 1860 og er således 160 år gammel men er fortsatt i drift. Det er dog ikke plass til mer enn en bil om gangen.
Den gamle delen av Stryn
Det er på Visnes-siden av elva man finner den mest historiske bebyggelsen og det store gule bygget rett ved brua bærer tydelig preg av å ha vært et viktig bygg, kanskje en landhandel? Historien om Stryn forteller da også at det var denne siden som lenge var sentrum. Den moderne kjedelige delen er av relativt ny dato, noe man da også ganske tydelig ser.
Utsikt fra Tonning bru mot nybrua og Nordfjord
Men, det skal de ha, Stryn har en hovedgate og et torg foran det relativt beskjedne rådhuset med flere uteserveringer. Det nok mest kjente er Stryn vertshus, som markedsfører seg som mange ting på en gang, blant annet kaffebar. Du får sikkert kaffe der, men det virket mer som et sted man forventer å finne i Syden, altså et sted som er alt for alle på en gang. Det var flere slike i Stryn. Så er det også Stryn et sted med heftig turist-sesong.
Stryn vertshus
Jeg ankom Stryn midt i den mest travle perioden og det var til dels kaotisk både i matbutikker og på cafèer. Jeg prøvde meg på en pizzeria der jeg kjapt fikk beskjed om at det var minst en time ventetid på mat, på Stryn vertshus var det smekk fullt ute og inne, men det var heldigvis en plass igjen på nabo-cafèen, som jeg aldri fikk navnet på og som ikke var mye å skrive om. Også her var det lange køer for å få kjøpt noe som helst.
Litt av Stryns omgivelser
Det er mulig å komme seg til Stryn uten egen bil, men jeg tror 99.99 % av alle besøkende har egen transport. Det er langt til nærmeste flyplass, som vel er Sandane tror jeg. Det går heller ingen hurtigbåter i denne delen av Nordfjord. Det går noen busser daglig i forskjellige retninger og med bussbytte(r) kan man relativt enkelt komme seg til Sogndal, Førde, Volda, Maløy og Ålesund for å nevne noen. Bussen til Volda er spesiell der det er bussbytte på en rasteplass in the middle of nowhere, men akkurat på fylkesgrensa.
Mer om: Norden - Les også Balestrand, et merkelig og litt magisk sted
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER