Skudeneshavn er noe av det peneste Haugalandet kan by på. Så er da også denne lille byen sør på Karmøy beskrevet som Norges nest best bevarte småby og verdt minst en spasertur.
Skudeneshavn
For de som ikke vet hva Haugalandet er så er det i all hovedsak den middels store byen Haugesund og Karmøy, som er en stor og relativt tett befolket øy sør for Haugesund. Det er tre byer på Karmøy nå, den sørligste og desidert peneste er Skudeneshavn, som sies å ha 3500 innbyggere. Kopervik er forøvrig hovedstaden på Karmøy.
Skudeneshavn
Skudeneshavn overrasker og minner om de hvite sommerbyene på Sørlandet. Her er det hvite hus så langt man kan se, i forskjellige utgaver. Noen av dem er bryggehus som åpenbart leies ut som feriehus med direkte adgang til sjøen. Det hadde vært litt overskyet og regn før jeg ankom byen, og da blir jo solskinn ekstra velkomment og byen viste seg fra sin beste side.
Skudeneshavn
Det er et relativt omfattende område med hvite småhus i trange og krokete gater østover fra det som nå er sentrum i Skudeneshavn. Her finner man flere cafèer og butikker av ymse slag, men det er i all hovedsak et boligstrøk og det er neppe rimelig å bo her, selv om vi snakker om gamle trehus. Skal vi tro Wikipedia stammer mye av dette fra 1800-tallet.
Skudeneshavn
Skudeneshavn ble bygget opp rundt hummerfiske, sildefiske og eksport av sild til Riga som gjorde at Skudeneshavn vokste kraftig på 1800-tallet, står det å lese på Wikipedia, som fortsetter: Rundt 1860 var det ca. 1 200 innbyggere i byen, under sildefisket var det på det meste rundt 20 000 fiskere i Skudeneshavn. Siden har byen mistet litt av sin posisjon og det kan kanskje forklare hvorfor så mye av den gamle trehusbebyggelsen som er bevart.
Søragadå
Trehusbebyggelsen i Skudeneshavn sentrum regnes som en av Norges best bevarte, og da særlig i Søragadå og byen fikk på nittitallet tittelen som Norges nest best bevarte småby. Den har også blitt kåret til Norges sommerby på NRK. Og det er virkelig en avslappende by og behagelig å spasere rundt i de nesten biltomme gatene. Under mitt besøk var det også lite folk som spaserte til tross for at det var et perfekt vær for akkurat det.
Søragadå
Mye dreier seg om vann i Skudeneshavn og det var vesentlig mer liv i den nyere delen av byen, som utgjør sentrum. Ikke alt her er like elegant som i Søragadå men det er her man finner butikker og spisesteder. Og det er her man tilbringe en time eller to med utsikt over vannet. Byen blir litt skjermet for Nordsjøen av noen øyer, men du er aldri langt fra sjøen i Skudeneshavn.
Søragadå
Området er kjent for flere festivaler, men i disse korona-tider er det ikke så mye annet å gjøre enn å spasere rundt i de trivelige gatene. Det er verdt å stoppe opp og se litt nærmere på noen av husene, jeg kan trekke fram banken som ligger i hovedgata litt vekk fra sentrum. Gamlebanken står det med store bokstaver på bygget og vitner om at dette var en viktig by på 1800-tallet.
Skudeneshavn
Det går ikke lenger ferje til Stavanger/Randberg herfra, slik at den eneste måten å komme til Skudeneshavn på er buss fra Haugesund eller via Karmøytunnelen for de som har bil, en 10 kilometer lang undersjøisk tunnel. Det går lokalbuss til Haugesund en gang i timen som også stopper i de to andre byene på Karmøy og svinger innom diverse andre steder. I rushtiden går det noen ekspress-avganger, men under mitt besøk var alle bussene kraftig forsinket så beregn god tid.
Mer om: Norden - Les også Haugesund, en by med litt rusten sjarm
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER