Noe av det første som slo meg i Haugesund var mye biltrafikk og et ganske slitent sentrumsområde. Men, det tok ikke lang tid før jeg forstod at byen også har flere sjarmerende sider.
Torggata og Vår Frelsers kirke
Det er ikke noe tvil om at velkomsten til Haugesund kunne vært bedre. Jeg ankom med ekspressbuss, som jeg har gjort flere ganger før og det første som møter meg er en rusten bussterminal og en hovedvei som sperrer mine muligheter for å komme ned i sentrum. Nå har jeg etterhvert lært meg til at det finnes under og overganger, men du må faktisk lete litt for å finne det. Akkurat som du må lete litt for å finne de bedre sidene av Haugesund.
Rådhuset
På vei ned til hotellet klarte jeg nemlig å gå inn i en gate som var full av tomme butikk-lokaler og bygninger i forfall. Og det fant jeg mer av under mitt besøk i Haugesund, men heldigvis stopper ikke historien der. Etter hvert kom jeg da ned til vannet eller nermere bestemt Smedasundet og det er da du forstår hvorfor mange liker Haugesund. Min mening er at Haugesund har en del å by på, men hvorfor gjør man ikke ting litt mer attraktivt?
En sentrumsgate
Haugesund er en middels stor målestokk i norske øyne, med rundt 45 000 innbyggere. Men i nærområdet bor det rundt 110 000 mennesker så dette er ingen småby heller. Men, trafikken er en storby verdig og det virket på meg som om dette er en by der bilen har tatt over det meste. Godt hjulpet av veiarbeider var det trafikk-kork mesteparten av dagen i nærheten av der jeg bodde. Jeg har forøvrig lest at det ikke bare er meg, byen har faktisk store trafikale utfordringer.
Omelett og kaffe hos Hos Carlos
Bryggeområdet ved Smedasundet er et behagelig unntak, her er det ingen gjennomkjøring av biler men i stedet er det fullt av serverings-steder og barer. Det er tilsynelatende livlig i denne delen av byen hver dag om sommeren. Her finner du noen kjente navn, som Egon, men også lokale steder som alle virket som de satset på et publikum som setter pris på en utepils eller tre. Leter du etter butikker så finner du langt flere av dem utenfor byen, og da særlig på det store Amanda-senteret sørøst for byen.
Bryggeområdet
Men, Haugesund er mer enn bryggeområdet. Byen har blant annet et monumentalt og imponerende rådhus. Det ble innviet i 1931 og er i nyere tid blitt kåret til landets flotteste rådhus av Kommunal rapport. Det er fredet og det samme gjelder rådhusparken. Arkitekturen er preget av nyklassisismen, men ble forandret i mer funksjonalistisk retning, opplyser Wikipedia. Det er nå uansett et stilig bygg og fargen har vært den samme siden innvielsen.
Bryggeområdet
Selv om resten av sentrum ikke er blant de peneste å se på så finner man det meste. Jeg hadde ingen problemer med å finne både lunsj og kaffesteder. Den ene dagen ble det et besøk hos Hos Carlos, som nærmest har blitt et stamsted for meg. Det er det nærmeste jeg har kommet til en kaffebar i sentrum av Haugesund. Jeg bestilte en omelett som ble fortært ute på plassen foran cafèen. OK sted, men blir litt skjemmet av trafikken i gata utenfor, som på dette tidspunktet krabbet seg gjennom byen.
Smedasundet
Et annet sted som jeg vil anbefale er Oxeburger, som selvsagt kan servere en god burger. Under mitt besøk fikk jeg faktisk en roast beef sandwich som ikke en gang står på menyen, kokken hadde akkurat fått inn noe fersk roast beef og fersk mat smaker som regel godt, så jeg ble ikke skuffet. Jeg la forresten merke til at flere av stedene jeg besøkte forrige gang ikke var åpne nå, noe av det kan ha med koronakrisen å gjøre og kanskje også at det er sommer, Haugesund trekker til seg en del festival-deltagere men det er jo tynt med slikt i år.
Sandwich hos Oxe Burger
Det går ingen tog til Haugesund, den nærmeste togstasjonen blir Stavanger eller Bergen. Til begge disse byene går det hyppige ekspressbuss-avganger, det er bare 2 timer til Stavanger med en ferje og litt lenger til Bergen, også der med en ferje. Det går flere daglige avganger med ekspressbuss til Oslo over Haukeli, men det er en solid 8 timers tur. Da er det kanskje bedre å satse på fly, flyplassen ligger på Karmøy og har flere daglige avganger til Oslo og andre norske byer, og noen få utenlandsavganger. Eller, det var slik det var, i disse korona-tider kan man jo ikke helt vite hva som skjer med flyavganger.
Mer om: Norden - Les også Stavanger, en by etter min smak
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER