Det blir en spesiell sommer på grunn av korona-pandemien. Jeg har bestemt meg for å tilbringe de neste månedene i Norge og benytte anledningen til å besøke både gamle kjente og steder jeg aldri har vært før. Første stoppested er kanskje en overraskelse, nemlig Larvik.
Hotell Farris Bad
Larvik er en by med et relativt dårlig rykte som feriedestinasjon og jeg skal innrømme at jeg tidligere har bidratt til det ryktet. Dette var lenge en by man bare kjørte forbi, enten på E18 som går utenfor byen eller rett inn på danskebåten som gjennom mange tiår hadde sitt anløp rett nedenfor sentrum ved siden av jernbanestasjonen. Faktisk hadde du spurt meg for 20 år siden ville jeg ansett det som en straff å tilbringe en natt i Larvik. Byen har heldigvis blitt bedre.
En del av det nye bryggeområdet
Det er nærheten til vannet som er greia i Larvik. Jeg var litt skeptisk til at de skulle flytte den sentralt beliggende ferjeterminalen til et nytt sted langt utenfor sentrum, men det har gjort Larvik til en triveligere by. Fritzøe Brygge er også en pluss for byen. Det kanskje mest eksotiske av alt er nå hotellet Farris Bad, som du ser på det første bildet. Jepp, det du ser er en strand rett under et hotell. Jeg bodde ikke der selv denne gangen, men stort nærmere vannet kan du nesten ikke bo.
Bølgen kulturhus
Fritzøe Brygge er en relativt nytt bolig- og næringsbygg vest for den gamle ferjeterminalen. Det er både leiligheter og et lite kjøpesenter i bygget, med uteserveringer og offentlige parkområder ut mot vannet. Den første delen av dette åpnet i 2003 og siden har det også områdene rundt blitt bygdt ut, med blant annet kulturhuset Bølgen. Brygge-området har fått sitt navn etter eieren Treschow-Fritzøe og inneholder flere restauranter der det nok er mer liv på sommeren enn om vinteren. Dette er uten tvil den peneste delen av byen.
Harpun utstilt på den nye bryggeområdet
Området der det før var ferjeterminal er fullstendig forandret. For 25 år siden var det intet annet en digre gjerder og oppstillingsplasser for biler og vogntog som skulle til Danmark, nå er det parkområder der det blant annet ble spilt volleyball. Dette er åpenbart et populært område for spaserturer blant lokalbefolkningen. Pirene der det før var fortøyninger for danskebåtene er nå gjort om til blant annet en uterestaurant som jeg tidligere har sett er populær på en varm sommerdag. Denne gangen var det ikke åpen, men jeg tror det er åpen på kveldstid i sommer.
Et nytt leilighetsbygg ved den gamle Tollboden
En ting som trakk ned opplevelsen av Larvik denne juni-dagen var de mange byggearbeidene, like ved togstasjonen bygges det nemlig en helt ny bydel, som jeg tror skal hete Grand-kvartalet. Det betyr at Grand Hotel, som er et av få hotell i Larvik for tiden er omgitt av til dels svært støyende byggearbeider. Disse arbeidene går helt opp i sentrum og sperrer for både biltrafikk og fotgjengere. Det blir forhåpentligvis fint når det er ferdig, men Larvik sentrum er fra før ikke verdens fineste så for øyeblikket kan området like gjerne unngås.
Her lå en gang i tiden danskebåten, i bakgrunnen ser du togstasjonen
Foruten danskebåten er Larvik kanskje mest kjent for Farris, og da tenker jeg først og fremst på fabrikken som produserer mineralvannet Farris. Fabrikken er lett synlig like ved sentrum både fra veien og fra jernbanen, men jeg tror ikke det er mulig å besøke fabrikken uten spesialavtalen. Fontenen foran fabrikken, Kong Haakons kilde, var ikke i drift under mitt besøk noe som kan ha sammenheng med det som så ut som arbeider ved fabrikken. Også her var det altså byggearbeider. Jeg har forøvrig en gang for mange år siden vært på cruise på Farris-vannet, den store innsjøen som ligger rett innenfor Larvik sentrum. Jeg sjekket ikke om det var slike båter nå, men en slik tur kan anbefales.
Torget i Larvik sentrum
Larvik kan også skryte av å ha Bøkeskogen, som i sin tid var landets første offentlige friområde, skjenket i 1884 av godseier Treschow til Larvik bys befolkning. Området ble i 1980 vernet etter den daværende Naturvernloven som landskapsvernområde. Biologisk klassifiseres skogen som smylebøkeskog, ifølge Wikipedia. Skogen ligger ikke langt fra sentrum, oppe på Raet. Bøkeskogen er et populært utfartsområde og det er til og med minst en cafè i parkområdet.
De tidligere oppstillingsplassene for danskeferjene
Larvik ligger i det som før het Vestfold, nå Vestfold og Telemark fylke. E18 går like utenfor sentrum, men blunker du ser du ikke byen. Trafikken suser nå forbi Larvik ved hjelp av tunneler og en imponerende bru som sørger for at veien ikke trenger å gå over selve Farris-vannet. Det er den egentlige grunnen til at veien tar en solid sving på dette punktet. Det går tog til Larvik fra Oslo, Drammen og Skien minst en gang i timen og stasjonen er fortsatt plassert nede ved vannet selv om en del arbeider for å få den vekk derfra. Color Line har ferje til Hirtshals i Danmark et stykke utenfor sentrum. Ferjeterminalen ligger rundt 20 minutters gange fra jernbanestasjonen og det er ingen buss-forbindelse.
Mer om: Norden - Les også Fire byer i Tsjekkia du bør få med deg
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER