Weymouth er en typisk britisk badeby som har høysesong om sommeren, men også i vintersesongen er det liv på strendene i denne trivelige byen sør i England.
Old Harbour
Det er litt mildere vær langs sørkysten enn det er i London, noe som var årsaken til at Weymouth ble en av Storbritannias første badebyer, med historie helt tilbake til 1700-tallet, altså før jernbanen kunne frakte de store massene. Det betød at Weymouth fort ble en destinasjon for eliten, og det ser man igjen på husrekkene langs strandpromenaden, Esplanade.
Jubilee Clock på The Esplanade
Det du ser av arktiektur stammer fra sent 1700-tall og tidlig 1800-tall og beskrives på engelsk som Georgian og Regency-stil. Det preges av eleganse og var selvsagt luksusboliger den gangen de ble bygd. Nå er de gjort om til gjestehus, butikker og leiligheter. Den elegante klokka du ikke kan unngå å lekke merke til på The Esplanade er Jubilee Clock fra 1887, som markerte 50 år med dronning Victoria.
Et hotell på The Esplanade
Selv på en småkjølig vinterlørdag var det mange som benyttet anledningen til å ta en tur på stranda. Det var ikke så mange som badet, akkurat, men det var mange barnefamilier og par med hunder som hadde lagt turen til stranda, som ligger helt inne i sentrum av Weymouth. Det er bare å krysse veien så finner du hoteller av ymse slag, noen av dem med mange stjerner og byens gågate går helt ned til strandpromenaden.
Weymouth beach
Selve sentrum er ikke så spennende, men trivelig nok og her finner du nok av butikker og spisesteder. Dette er tross alt en by med 70 000 innbyggere som i tillegg har mange tilreisende. Faktisk var det såpass høye priser på hoteller den aktuelle helgen at jeg bodde i Dorchester, som ligger 10 minutter unna med tog. Men, jeg tok selvsagt turen ned til Weymouth, eller strengt tatt var jeg i Melcombe Regis.
Minnesmerke over George III på The Esplanade
Det opprinnelige Weymouth er egentlig på sørsiden av Weymouth Harbour, men de to byene ble for mange hundre år siden slått sammen og i praksis ligger nå sentrum og de fleste hoteller på nordsiden av elva. Den krysses av en litt spesiell og gammel bro, som kan løftes opp slik at båter får tilgang til den indre delen av havna. Det er områdene på begge sider av brua som er de eldste i byen og her finner du blant annet helt spesielle serveringssteder.
Gågate i Weymouth
Selv var jeg veldig fornøyd med å finne en iskremsjappe som faktisk var oppe. Den ligger ikke langt fra bybrua med en av byens legendariske drikkestuer like over gata. Og, nei, jeg var ikke den eneste som hadde lyst på iskrem, selv om det bare var noen få plussgrader og litt småsur vind. Det var forøvrig ganske folksomt i byen, selv om det ikke var noe spesiellt som skjedde og kalenderen viste vinter.
Weymouth sentrum
Weymouth har en spesiell plass i britisk historie, fordi mange av de millitære styrkene som var med på D-dagen i Normandie dro nemlig ut fra havna her. I alt over en halv million soldater ble sendt ut herfra i løpet av det siste året av 2. verdenskrig. Ikke overraskende ble byen bombet flere ganger under krigen og hvis du vil vite mer om det som skjedde så blir man anbefalt en tur innom museet Timewalk i Brewers Quay.
Inner Harbour
Weymouth har togforbindelse østover og nordover, men skal du vestover langs kysten er det buss som gjelder. Det går tog til Southampton, Bournemouth og London to ganger i timen med South Western Railway og det går tog til Bath og Bristol cirka annenhver time med Great Western Railway. Togstasjonen ligger tre kvartaler fra strandpromenaden. Du kan også ta ferje herfra til St. Malo i Frankrike samt til kanaløyene Jersey og Guernsey med Condor Ferries.
Mer om: Storbritannia - Les også Dorchester, mye triveligere enn forventet
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER